Aftonbladet dubbelt nominerat – kan prisas för avslöjanden

Kan vinna Guldspaden för två granskningar

Aftonbladet avslöjade förra året en omfattande pengarullning inom Svenska kyrkan utomlands – och vidlyftiga affärer inom fackförbundet Kommunal.

I dag blev det klart att båda granskningarna är nominerade att vinna det prestigefulla priset Guldspaden.

Aftonbladets reporter Richard Aschberg kan vinna priset för sin granskning av hur fackförbundet Kommunal spenderat sina medlemmars pengar. Grävreportagen avslöjade besök på lyxkrogar, facktoppar som semestrat på egen ö utan att betala för sig – och höjdare som fått paradvåningar mitt i Stockholm.

Bland annat framkom att utrikesminister Margot Wallström fått en lägenhet genom sina kontakter i Kommunals ledning.

Avslöjandet ledde till att Kommunals ordförande och kassör avgick.

Pengarullning i kyrkan

Aschberg är också nominerad, den här gången tillsammans med reportern Mattias Sandberg, för granskningen av Svenska kyrkan i utlandet.

– Det är jättekul att vara nominerade. Vi har jobbat rätt hårt med det här, säger Richard Aschberg.

– Framför allt är det ett kvitto på att man har gjort något som uppskattas. Granskningen av Svenska kyrkan ledde också till ett historiskt stort medlemstapp, vilket visar att den hade betydelse för medlemmarna, säger Mattias Sandberg.

”Vassaste granskarna”

Guldspaden delas ut av föreningen Grävande journalister, och är ett av Sveriges mest prestigefyllda journalistpriser. Aftonbladet är nominerade i klassen storstadstidning och tävlar mot Dagens nyheters avslöjande om riksrevisorerna, Expressens granskning ”Bantningsbluffen” och Sydsvenskans granskning av ”Bidragsbolaget Eltecno”.

– Det är hedrande och fantastiskt att vi i år har två nomineringar till detta tunga pris i samma kategori. Det säger en hel del om Richard Aschbergs och Mattias Sandbergs skicklighet som några av de allra vassaste granskarna, säger Maria Trägårdh, biträdande redaktionschef och grävchef på Aftonbladet.

Det svenska hatet

I kategorin bok har Gellert Tamas ”Det svenska hatet – en berättelse om vår tid” chans att vinna. Boken initierades och publicerades först på Aftonbladet och går att läsa här för Plusmedlemmar.

LÄS HELA GRANSKNINGARNA HÄR:

Alla avslöjanden i granskningen av Kommunal
Aftonbladets granskning av Svenska kyrkan – detta har hänt
Det svenska hatet – en berättelse om vår tid

Publisert: