Nazistdemonstrationen under Bokmässan

Så mycket kostade polisinsatsen när NMR demonstrerade

Av: 

Emma Lindström

NYHETER

”Långt över 20 miljoner kronor”. Det blir prislappen för polisinsatsen i samband med NMR:s demonstration i Göteborg på lördagen.

– Lönen är en stor kostnad. Vi hade kallat in folk från hela landet för att få hjälp under kommenderingen, säger Malin Sahlström, polisens kommunikationschef polisen region Väst.

På lördagen anhölls 23 personer, bland dem NMR-ledaren Simon Linberg. På måndagseftermiddagen hävdes anhållningsbeslutet, enligt advokaten Göran Insulán.

En del av Göteborgs centrum spärrades av när nazistiska NMR skulle demonstrera på lördagen. Ett hundratal personer samlades för att delta i organisationens tåg och tusentals motdemonstrationer samlades i en manifestation mot NMR.

Ett stort antal poliser hade kallats, polisen vill inte uttala sig om exakt hur många, och det kostar.

Slutsumman väntas landa på mer än 20 miljoner kronor, vilket ETC var först med att rapportera om.

Miljoner kronor

– Det vi kan säga är att det kommer kosta långt över 20 miljoner. Det är den grund vi tittar på, förmodligen blir det en bra bit över den summan, säger Malin Sahlström, polisens kommunikationschef polisen region Väst.

Bland annat är lönen till de poliser som arbetade en stor kostnad.

– Lönen är en stor kostnad. Vi hade kallat in folk från hela landet för att få hjälp under kommenderingen. Då blir det höga kostnader, säger Malin Sahlström.

Flera greps

På lördagen greps 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp, samtliga anhölls senare. Av dem ska 22 ha kopplingar till NMR.

De anhållna är mellan 20 och 50 år, alla utom en är män och och merparten är svenskar, uppger Åklagarmyndigheten.

Alla 23 som anhölls misstänkta för våldsamt upplopp släptes på fri fot på måndagen. Misstankar kvarstod mot samtliga, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

NMR-ledaren Simon Lindberg var en av de som anhölls på lördagen. På måndagseftermiddagen hade han släppts, enligt advokaten Göran Insulán.

– Jag fick besked för någon halvtimma sedan från en kvinnlig polis att anhållningsbeslutet var hävt, säger Göran Insulán till Aftonbladet.

En begärs häktad

På måndagseftermiddagen begärdes en motdemonstrant häktad, skriver GP.

Det ska röra sig om en yngre man som är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Mer än så vill kammaråklagaren Mats Ihlbom säga om personen.

– Det finns andra häktningsskäl i det här ärendet jämfört med ärendet innehållande NMR-sympatisörerna, säger Mats Ihlbom till GP.

Häktningsförhandlingar ska hållas på tisdagseftermiddagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lyckades polisens hemliga taktik

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdemonstrationen under Bokmässan

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Göteborg

Polisen (myndighet)