Prisregn över Aftonbladet

NYHETER

Aftonbladet prisades på flera håll på onsdagen.

På prestigefulla Society of news design blev det utdelning i flera tunga klasser.

Och granskningen ”Mitt ID” blev Årets normbrytare på Meg Awards i Göteborg.

– Det här är ett bevis på att transpersoners röster faktiskt betyder någonting. Det borde vara självklart men inte har varit det, säger reportern Frida Söderlund.

1 av 2 | Foto: Anders Deros
Aftonbladets Emma Fägerwall och Frida Söderlund.

Granskningen ”Mitt ID” lyfter transpersoners rätt att få vara sig själva och har startat diskussionen om ett nytt lagförslag för att skilja på juridisk och medicinsk könskorrigering.

Årets normbrytare är en helt ny kategori på mediegalan Meg Awards i Göteborg. Aftonbladets medarbetare Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Olivia Svenson, Jonathan Perlmann, Lisa Sjösten, Jenny Svenberg Bunnel, Anna Tärnhuvud och Linn Ogelid nominerades i kategorin och under onsdagkvällen blev de klart att de kammar hem priset.

– Det känns hur stort som helst, jag vill skratta och gråta på en gång, säger reportern Frida Söderlund efter vinsten.

Går till någon som utmanat normerna

Tolv stycken var nominerade och tre gick till final, förutom ”Mitt ID” på Aftonbladet kämpade VK Media och Kit Sport om att vinna. Priset går till någon som på något sätt utmanat normerna i samhället inom journalistik eller på en mediaplattform. Frida Söderlund ser vinsten som ett kvitto på att transpersoners röst äntligen blivit lyssnad på.

– Det här är ett bevis på att transpersoners röster faktskt betyder någonting. Det borde vara självklart men har inte varit det, säger reportern Frida Söderlund.

Granskningen kan också innebära en reell förändring för transpersoner, i och med diskussionen om nytt lagförslag för att skilja mellan juridisk och medicinsk könskorrigering som följde efter ”Mitt ID”.

”Utgick från deras perspektiv”

I en granskande artikelserie och en tv-dokumentär skildrade Aftonbladets ”Mitt ID” transpersoners vardag och kamp för att få vara dem de är. Utan de som medverkat hade de inte kunnat vinna priset poängterar Frida Söderlund.

– Vi ställde oss på deras sida och gjorde det från deras perspektiv och inte ett utifrånperspektiv. Det tror jag är skitviktigt, att hjälpa folk att bli hörda, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer inte släppa den här frågan, vi hoppas få betyda mer för transpersoner och hjälpa dem att bli hörda.

Belönades i tre klasser

På ett annat håll, i Köpenhamn närmare bestämt, var det också prisutdelning. Vid Society of news designs årliga gala belönades Aftonbladet i hela tre klasser.

Ett osannolikt och humoristiskt montage som Aftonbladets nöjesbilaga Klick gjorde inför kung Carl XVI Gustafs 70-årsdag fick brons i kategorin visuell kommunikation. Montaget gjordes av redigeraren Mattias Loftén.

– Det är jätteroligt. Särskilt för en så speciell och unik grej. På Klick jobbar vi mycket med bilder och humor, säger Anna Flytström, Klicks tf. redaktör.

Därefter prisades Aftonbladets digitala design. Den uppmärksammade berättelsen ”Klassresan” belönades med silver i klassen Dataproject. Den otroliga historien om ”Miraklet i Ånnsjön” knep brons i klassen Storytelling.

Foto: Montage av Mattias Loftén
ARTIKELN HANDLAR OM