Inga övervakningsfilmer från mordplatsen

NYHETER

Polisen saknar övervakningsbilder av söndagens mord på Möllevångstorget i Malmö.

Polisen hade tidigare tillstånd att filma på platsen, men monterade ner kamerorna för fyra år sedan, uppger Dagens Nyheter.

– Vi ansåg att det inte längre fanns skäl att bedriva övervakning, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö till DN.

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl med flera skott vid Möllevångstorget i Malmö under söndagskvällen.

I nuläget finns ingen misstänkt enligt polisen – men gärningsmännens flykt kan ha fångats av övervakningskamerorna, meddelade Claes-Arne Hermansson, chef grova brott i Malmö, vid en presskonferens på måndagsmorgonen.

Ansökte inte om nytt tillstånd

Men enligt Dagens Nyheter beslöt polisen att plocka ned sina kameror i området redan för fyra år sedan. Tidigare var brottsplatsen övervakad av tre kameror, varav en precis i korsningen där mordet skedde.

Men när tillståndet från länsstyrelsen gick ut i april 2012 valde myndigheten att inte lämna in någon förnyad ansökan.

– Vi ansåg att det inte längre fanns skäl att bedriva övervakning. Bedömningen var att den våldsproblematik som tidigare funnits i området hade mattats av, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö till DN.

Därför monterades de tre kamerorna ner och resurserna koncentrerades till kvarteren kring Stortorget och områdena Seved och Rosengård.

”Beslutet var rätt”

Ett beslut som Stefan Sintéus menar var rätt.

– Vi vill vara hundra procent säkra när vi går in med en ansökan och i det här fallet tyckte vi inte att det var motiverat att förlänga övervakningen. Området har fortsatt att vara lugnare, säger han till DN.

Han menar dock att behovet av kameraövervakning i området nu kommer att diskuteras igen och att det kan bli aktuell med en ny ansökan.

ARTIKELN HANDLAR OM