Ica-handlare fick fast misstänkt bedragare

Foto: Privat/TT
En person ska ha kommit med falska pantkvitton.
NYHETER

En person ska ha ha lurat till sig pengar genom falska pantkvitton. Tack vare en övervakningsfilm kände Ica-handlaren Ted Svensson igen den misstänkte bedragaren.

Ted Svensson är ica-handlare och driver Ica Kvantum i Solna. För någon vecka sedan upptäckte de att en person lämnat in sex stycken falska pantkvitton i butiken.

– Det var på kvällen när kassaledare tittade igenom kvitton som de upptäckte att dessa var lite annorlunda.

Ted tittade på övervakningsfilmen och urskilja vem som såg ut att vara den skyldige. Och på tisdagen när han jobbade kom personen in i butiken.

– Jag kände igen han direkt, jag har väldigt bra ansiktsminne. Så jag väntade in honom och grep honom när jag var utanför. Han hade pantkvitton på sig.

Polisen kontaktades som kom till butiken där Ted väntade med den misstänkte bedragaren tillsammans med en ordningsvakt. Enligt Anna Westberg, vid polisens ledningscentral, upprättades en anmälan om bedrägeri, försök till bedrägeri och narkotikabrott.

– En person greps som ska ha haft förfalskade kvitton på sig.

”Förekommer hela tiden”

Enligt Ted har denna typ av bedrägeri pågått under den senaste månaden i butiker i hela Storstockholm, det är många som har blivit drabbade.

– Det har blivit vanligare och vanligare. Vi gör allt för att komma åt dem. Andra butiker får gärna höra av sig till mig och de också blivit drabbade, säger han.

Jan Olsson, som är förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum, säger att den här typen av förfalskning har pågått i några år.

– Det förekommer hela tiden.

En metod är att skapa egna kvitton som de växlar in. Men det finns inget bra knep att motverkade detta.

– Ja, det är svårt. Det skulle vara om någon väktare sitter och vaktar där de pantar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica