Marwa, 9, ett steg närmre att få stanna i Sverige

avEbba Thornéus

Först fick Marwa, 9, besked om att hon skulle lämna Sverige inom två veckor – ensam.
Sedan sköts det upp.
Nu har tingsrätten fattat ett tillfälligt beslut som ger familjen nytt hopp.
– De bara grät, säger familjens advokat Baharak Vaziri.

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Marwa, 9 år, riskerar att utvisas ensam – nu har familjen fått nytt hopp.

Det var i mitten på januari som Aftonbladet berättade om 9-åriga Marwa som ensam skulle utvisas från Sverige till Marocko – trots att resten av familjen fått uppehållstillstånd.

Marwa ansökte om uppehållstillstånd med anknytning till mamman, men fick avslag.

Detta då Migrationsverket kräver att Marwas pappa, som ingen vet var han är, måste godkänna att hon stannar i landet.

– Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte ens hur han ser ut. Jag vill bara vara med min mamma och mina syskon, har Marwa tidigare berättat för Aftonbladet.

Ingen i Marwas familj har haft kontakt med pappan på flera år, men enligt Migrationsverket, som fattat samma beslut som Migrationsdomstolen, kan man inte utesluta att pappan skulle motsätta sig att Marwa stannar i Sverige.

Detta trots att marockanska myndigheter inte ens vet om han lever och att mamman – enligt ett intyg från marockanska myndigheterna – har vårdnaden om sin dotter.

Att Marwa dessutom saknar id-handlingar försvårar processen ytterligare och Migrationsöverdomstolen har beslutat att inte ens pröva fallet.

Skjutits upp på obestämd tid

Efter beslutet om utvisning fattats hade Marwa bara två veckor på sig innan det skulle verkställas men då det saknades ett ordnat mottagande i hemlandet Marocko valde Migrationsverket att skjuta upp utvisningen på obestämd tid.

– I dagsläget finns där inget ordnat mottagande, och därför kan inte heller beslutet verkställas, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

I samma veva skickade familjens advokat Baharak Vaziri in ett verkställighetshinder samt inledde en vårdnadsprocess i hopp om att mamman ska få ensam vårdnad om flickan.

– Det skulle absolut ökar Marwas chanser att få stanna, säger Baharak Vaziri.

Och under torsdagen kom beskedet som väcker en strimma hopp kring Marwas öde.

Grät glädjetårar

Tingsrätten i Linköping fattade då ett så kallat interimistiskt beslut som tillfälligt ger mamman ensam vårdnad om Marwa i väntan på ett slutgiltigt beslut.

– Detta är toppen. Nu ska vi bara se till att Migrationsverket ändrar sitt beslut, vilket jag vill ska ske så fort som möjligt. Vi pratar om en orolig 9-åring som egentligen inte ska behöva gå igenom något sådant här, säger Baharak Vaziri.

Att beslutet är tillfälligt beror enligt Baharak Vaziri på att pappans ombud behöver mer tid.

– Normalt har man 2–3 månader på sig och hon kommer därför att få ytterligare lite mer tid att försöka få kontakt med honom.

Ett slutgiltigt beslut om vårdnaden kan förhoppningsvis fattas den 3 mars.

Baharak Vaziri säger att hon känner sig mycket hoppfull om utfallet.

– Om hon inte hittar pappan innan dess kommer mamman få ensam vårdnad.

Hur mår familjen?

– De är jätteglada och har gråtit flera glädjetårar.

Kan eventuellt förändra utgången

Enligt Fredrik Bengtsson på Migrationsverket, förändrar det tillfälliga beslutet dock inget i nuläget för Marwa men han säger att det ändå har visat på en riktning.

– Grundförutsättningarna har inte ändrats och det är därför svårt att dra några vidare slutsatser innan vi vet hur domen blir. Men skulle en slutlig dom ge mamman ensam vårdnad så innebär det ju nya omständigheter som vi måste titta på. 

Fredrik Bengtsson förklarar att om nya uppgifter tillkommer, som inte varit kända sedan tidigare eller som inte har prövats, så kan det förändra utgången på sikt.

– Vi tittar alltid på nya uppgifter och det kan eventuellt förändra en utgång framöver men i det här fallet är det för tidigt att svara på just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Linköping

Marocko