Hemlig inspelning avslöjar oron inom Republikanerna

Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS
NYHETER

Han hade bara varit president i några timmar när han skrev på en exekutiv order för att stoppa Obamacare.

Men Donald Trumps snabba ryck för att riva upp och bygga om USA:s sjukförsäkringssystem skrämmer partikamraterna.

På en hemlig inspelning oroar sig lagstiftande republikaner för hur de ska sopa upp efter presidentens impulsiva beslut.

I Philadelphia höll medlemmar ur Republikanska partiet, GOP, ett möte bakom lyckta dörrar. Men samtalet spelades in – och nådde The Washington Post.

På inspelningen hörs tunga namn inom partiet oroa sig över president Trumps hastiga infriande av vallöftet att ta bort Obamacare. Speciellt är det presidentens vidlyftiga löften om ett bättre och mer effektivt alternativ till Affordable Health Care Act som får republikanska senatorer och ledamöter i representanthuset att lägga pannan i djupa veck.

– Det är bäst att vi är förberedda att leva med marknaden vi skapat. Det kommer att kallas ”Trumpcare” och Republikanerna kommer att bli dömda för det i valet om mindre än två år, hörs Tom McClintock, en av Kaliforniens republikanska ledamöter i representanthuset, säga i samtalet.

”Kommer inte funka”

Ett av Republikanernas förslag gäller ett skatteavdrag för vårdtagare. Trumps löfte till väljarna har varit att hans alternativ ska vara tillgängligt.

– Det kommer inte funka för medelklassfamiljer. De har inte råd att betala premierna och ligga ute med pengar fram till skatteåterbäringen, säger representanthusledamoten Pete Sessions på inspelningen.

Enligt Republikanerna skulle USA spara upp till 500 miljarder dollar om året på att slopa Affordable Health Care Act, kallat Obamacare, helt.

Skickades från anonym avsändare

– Vårt mål bör vara att inte leverera en hastig lösning. Vi kan göra detta snabbt, men vi vill ha en långsiktig lösning som sänker kostnaderna, säger Tennessees senator Lamar Alexander.

Enligt Washington Post skickades inspelningen från en anonym e-postadress till flera redaktioner.

Washington Post har sedan bekräftat de enskilda partimedlemmarnas citat med deras administration, skriver tidningen.