Ungerns talman har undertecknat Nato-ansökan

Publicerad 2024-03-02

Kristersson och Orbán.

Sverige är ännu ett steg närmare Nato.

Ungerns talman har nu undertecknat ansökan, rapporterar Reuters.

Följetongen Sveriges väg in i Nato börjar närma sig sitt slut. Nu har Ungerns talman skrivit på ansökan, rapporterar Reuters.

Enligt Reuters har Sandor Lezsak undertecknat ansökan och den ska lämnas över den till presidentkansliet. Där ska ansökan undertecknas inom fem dagar, rapporterar TT.

Ordinarie talman László Kövér är just nu inhoppande interimpresident, i väntan på att nästa president kommer att börja sin post.

Ungern har ännu ingen president efter att Katalin Novák avgått från posten. Hennes efterträdare Tamás Sulyok, har ännu inte tillträtt, rapporterar TT.

Ska signeras och skickas till USA

När ansökan är signerad ska den skickas över vidare till USA och utrikesdepartementet.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg ska därefter bjuda in Sverige i Nato. Den svenska regeringen ska sedan genom ett sammanträde säga formellt ja till att ansluta sig, rapporterar TT.

Det anslutningsdokumentet ska i sin tur lämnas till USA, en så kallad deponering. Sannolikt kommer utrikesminister Tobias Billström (M) resa till Washington för att lämna över det.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare sagt att han kommer att åka till Bryssel när allt är klart en gång för alla.

– Till Bryssel kan jag garantera att jag kommer åka och hissa den svenska flaggan, sade Kristersson på en pressträff i slutet på februari.

Fotnot: Reuters rapporterade inledningsvis att László Kövér undertecknat ansökan. Men det är nuvarande talman Sandor Lezsak som signerat ansökan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln