USA:s försvarsminister ställer in Natomöte

TT

Publicerad 2024-02-12

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har återigen vårdats för prostatacancer men bedöms kunna återuppta sitt ämbete inom kort. Däremot ställs en Brysselresa in där han skulle träffa företrädare för Nato och diskutera militärt stöd till Ukraina.

Lloyd Austin opererades före jul för prostatacancer. Kring årsskiftet var han inlagd på grund av besvär efter ingreppet och på söndagen fördes han akut till sjukhus där han fick behandling för problem relaterade till urinblåsan.

”Vi förväntar oss en lyckad återhämtning och kommer övervaka honom noggrant över natten. Vi räknar inte med någon förlängd sjukhusvistelse”, uppger Austins läkare i en kommuniké.

Åter i arbete

Läkarna säger att de bedömer att Austin ska kunna återuppta sina uppgifter som försvarsminister på tisdagen.

”Problemet med urinblåsan väntas inte påverka hans fullständiga återhämtning. Hans cancerprognos förblir väldigt bra”, heter det i kommunikén.

Enligt planerna skulle Austin ha åkt till Bryssel under tisdagen för att delta i ett möte med Försvarskontaktgruppen för Ukraina, den USA-ledda grupp av ett 50-tal länder som hjälper Ukraina militärt och ekonomiskt. Därefter skulle han delta i ett reguljärt Natomöte.

Det är oklart om hans ställföreträdare, vice försvarsminister Kathleen Hicks, kommer att delta i mötena.

Väckt uppståndelse

Austins prostatacancer har orsakat en del politisk uppståndelse i USA. När han fick diagnosen och sedan lades in för operation i december hemlighölls det även för högt uppsatta förvaltnings- och försvarstjänstemän under flera dagar.

Vita huset informerades om att Austin låg på sjukhus en bit in i januari, en dag före allmänheten och kongressen.

– Det är inte så här det ska gå till, det var inte bra och vi vill säkerställa att det inte händer igen, sade nationella säkerhetsrådets talesperson John Kirby då.

ANNONS