Ryssland: Planets svarta lådor hittade

TT-AFP

Publicerad 2023-08-25

Ryska utredare uppger att de har hittat de svarta lådorna från flygplanet som kraschade med Wagnerledare Jevgenij Prigozjin ombord.

Misstankar har riktats mot president Vladimir Putin – men styret i Moskva slår ifrån sig allt ansvar.

Jevgenij Prigozjin omkom i en flygplanskrasch på onsdagen, enligt uppgifter från den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia.

– Det finns mycket spekulationer kring flygplanskraschen och passagerarnas tragiska död, bland dem Jevgenij Prigozjin. Allt detta är en absolut lögn, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en pressträff på fredagen.

– Så fort resultaten är inne kommer de att publiceras, säger Peskov.

”Hektiskt schema”

På frågan om Vladimir Putin kommer att närvara vid begravningen av Prigozjin hävdar Kremls talesperson att den omfattande utredningen kring kraschen först måste slutföras.

– För närvarande har presidenten ett mycket hektiskt schema, säger Peskov.

Mycket är fortfarande oklart efter flygkraschen i onsdags, då Prigozjin uppges ha omkommit. Det är inte känt vad som orsakade kraschen, men många bedömare har utgått från att den ryska regimen och president Vladimir Putin ligger bakom.

Ryska utredare uppger att de har hittat flygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, skriver AFP. Samtidigt har kropparna från samtliga ombord hittats.

”Under det inledande utredningsarbetet har kropparna från tio offer hittats på platsen där flygplanet kraschade”, skriver den ansvariga myndigheten på sociala medier-tjänsten Telegram.

Svära trohet

På fredagen undertecknades ett dekret om att medlemmar av ryska paramilitära grupper kommer att behöva svära en ed till den ryska flaggan. Åtgärden, som enligt dekretet syftar till att ”forma den andliga och moraliska grunden för försvaret av den Ryska federationen”, gäller medlemmar i frivilligstyrkor.

Termen används vanligtvis för att beskriva legosoldatgrupper, enligt dekretet, som publicerats på den ryske presidentens webbplats.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko säger att Wagnergruppens medlemmar i landet kommer att stanna kvar.

”Wagner levde, lever, och kommer att leva i Belarus”, säger Lukasjenko i ett uttalande som återges av belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta.

Lukasjenko var delaktig i att medla fram avtalet som satte stopp för Wagnergruppens kortvariga upprorsförsök under midsommarhelgen, och erbjöd därefter Wagnergruppens medlemmar exil i Belarus.