Uppgifter: Världen går mot tre graders uppvärmning

SVT erfar: Värre besked i nästa IPCC-rapport

Jordklotets temperatur väntas stiga uppemot tre grader enligt en ännu opublicerad IPCC-prognos, skriver SVT.

Dubbelt så mycket som Parisavtalets mål och med okända konsekvenser för mänskligheten.

– Jag tänker att vi bestämmer själva, vill vi ha billigare bensinpriser eller minska utsläppen, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi på Stockholms Universitet.

Målet och löftet var 1,5 graders uppvärmning. Så ser det inte ut att bli.

I går släppte FN klimatsekretariat en rapport om att jordens temperaturökning är på väg mot 2,5 grader före århundradets slut – alltså en hel grad mer än Parisavtalets mål på 1,5 grader.

Men SVT erfar att nästa rapport från IPCC kommer med ännu värre besked. Prognosen kommer visa att vi är på väg mot 2,9–3,2 graders uppvärmning, om länderna fortsätter ha så svaga klimatplaner som nu.

– Man brukar prata om att det ska ske vid år 2100, men forskarna pratar om att det kan inträffa tidigare än vid seklets slut, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

I rapporten kommer man dessutom betona vikten av så kallade ”negativa” utsläpp, bland annat att restaurera och ta hand om våtmarker och skog som lagrar koldioxid.

– Det blir allt farligare, vi kör mot ovissheten, säger professor Deliang Cheng vid Göteborgs Universitet till SVT.

Michael Tjernström är klimatforskare och professor i meteorologi.
Michael Tjernström är klimatforskare och professor i meteorologi.

Rakt in i osäkerheten

Många forskare som SVT har pratat med är självkritiska. Man har inte sett Parisavtalets mål på 1,5 graders temperaturökning som ett ”mål” utan snarare en absolut gräns. En gräns som redan i viss mån har passerats, då temperaturökningen över land redan ligger på 1,6 grader, enligt SVT.

Därför finns det ingen forskning på vad som händer vid tre graders uppvärmning.

– Att börja titta på det är en jätteuppgift, att försöka förstå alla effekter, säger Erika Bjerström.

Michael Tjernström, professor i meteorologi på Stockholms Universitet, säger att det finns en del forskning kring vad som händer vid tre graders uppvärmning.

Allt det som redan sker, det vill säga skogsbränder, torka brist på vatten och kraftiga översvämningar, kommer att fortsätta – men bli mycket värre.

– Det kommer inte bli bättre utan snarare sämre. Det kommer drabba fattiga länder främst, men även i rikare länder som Europa.

”Som man bäddar får man ligga”

Grönlandsisen kommer fortsätta smälta och havsisen i Arktis kommer med säkerhet försvinna varje sommar, någon gång i mitten på det här seklet. Förändringarna kommer bidra till förändringar i ekosystemen, och korallreven kommer få det svårt att överleva.

– Ju längre bort från det naturliga klimatet vi kommer desto osäkrare kommer allting att bli, eftersom vi är ute och rör oss mot saker vi inte upplevt.

Korallreven, Grönlandsisen och havsisen i Arktis går att rädda – men inte om vi passerar tre grader.

– Vi har ju fortfarande politiker som säger att vi kommer att klara av Parisavtalet, fastän det enligt min mening uppenbart är helt omöjligt.

Han hävdar att så länge samhället bara oroar sig för klimatet snarare än att agera så kommer inte utvecklingen gå att stoppa.

– Så länge vi bekymrar oss om ekonomin nästa månad snarare än jordens framtid, så får vi ju ta konsekvenserna av det. Jag tycker inte det är särskilt dramatiskt, som man bäddar får man ligga.

Aftonbladet söker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Publisert:

LÄS VIDARE