Försvunnen pojke åter i Storbritannien

TT

Publicerad 2023-12-16

Brittiske Alex Batty försvann som elvaåring. Odaterad privat bild offentliggjord av Manchester-polisen.

Den brittiske pojken Alex Batty var elva år när han försvann under en semester i Spanien.

Sex år senare hittades han gående i regnet längs en väg i södra Frankrike – och på söndagskvällen kom han till slut hem till Storbritannien.

– Det är med stor tillfredsställelse jag nu berättar att Alex har kommit tillbaka till Storbritannien efter sex år, sade Matt Boyle vid Manchesterpolisen på en pressträff.

Elvaårige Batty åkte 2017 på semester till Spanien med sin morfar och mamma, som inte hade vårdnaden om honom. Sedan dess har han varit försvunnen – fram till nu.

I torsdags upptäckte en bilist pojken – gående i regnet längs en landsväg i närheten av Toulouse i södra Frankrike. När föraren Fabien Accidini sökte på nätet och såg att Alex Batty var anmäld försvunnen kontaktade han polisen och lät pojken låna en telefon.

”Jag vill komma hem”

”Hej mormor, det är jag, Alex. Jag är Toulouse i Frankrike. Jag hoppas verkligen att du får det här meddelandet. Jag älskar dig och vill komma hem”, skrev den i dag 17-årige pojken till sin mormor, som är hans vårdnadshavare.

Franska utredare har sedan dess försökt kartlägga hur Alex Battys liv har sett ut. Enligt pojken själv ska han tillsammans med sin mamma och morfar ha levt ett kringflackande liv, de senaste åren i närheten av Pyrenéerna i södra Frankrike. Han uppges inte ha varit inskriven i skolan.

Det är oklart var Alex Battys mamma befinner sig och morfar tros ha dött för ett halvår sedan.

Gick i fyra dygn

Enligt franska myndigheter ska pojken till sist ha beslutat sig för att ”få tillbaka sitt liv i Storbritannien” efter att mamman uttryckt planer på att flytta till Finland med honom.

– Han bestämde sig då för att lämna platsen där han var med sin mamma och han gick och gick i fyra dagar och fyra nätter, säger Antoine Leroy, vid åklagarkammaren i Toulouse.

I ett uttalande uttrycker pojkens mormor Susan Caruana stor glädje och lättnad över att han hittats vid god hälsa:

”Jag pratade med honom i går kväll och det var så fint att höra hans röst och se hans ansikte igen. Jag kan knappt bärga mig att se honom när vi återförenas.”