Sms-utskick i natt om hämndaktioner – Säpo inkopplad

Publicerad 2023-08-01

Massutskick med uppmaningar till hämndaktioner på personer som skändat koranen har skickats ut till privatpersoner under natten.

– Det känns obehagligt och det kanske är något som är på gång, säger en man i Linköping, som fått sms:et.

Säpo bekräftar för Aftonbladet att de känner till uppgifterna.

Under natten har privatpersoner på flera olika håll i landet mottagit likadana sms från en anonym avsändare.

I sms:et uppmanar avsändaren till hämnd på personer som skändat koranen genom att lämna ut uppgifter och skicka in bilder på dessa personer, i utbyte mot pengar.

– Det är obehagligt med tanke på att det skrivs så mycket kring det här nu, och att mer att hoten ökat. Jag uppfattade det som en uppmaning till att begå brott. Det känns obehagligt och det kanske är något som är på gång, säger en man i Linköping, som fått sms:et, som vill vara anonym.

Han säger att han anmält händelsen till polisen.

En kvinna i västra Sverige, som också vill vara anonym, berättar att hon vaknade av ett likadant sms.

– Jag vaknade av sms:et klockan 04.30. Det kändes som det var ett sms-utskick. Jag uppfattade det som en häxjakt, att man är ute efter hämnd. Det känns som att stämningen trappas upp, det är obehagligt. Jag är småbarnsmamma och att vakna upp sådär av ett sms där man uppmanas skicka bilder och så vidare... Nej, det känns inte bra, säger hon.

Vem avsändaren än är ännu oklart.

En bit av sms:et som skickades ut.

Säpo: Vi känner till uppgifterna

Polismyndigheten bekräftar för Aftonbladet att de känner till uppgifterna samt att de tittar närmare på dem.

Även Säkerhetspolisen (Säpo) bekräftar att de är medvetna om utskicken, enligt Adam Samara presstalesperson vid Säpo.

– Säkerhetspolisen känner till uppgifterna. Utöver det har vi begränsade möjligheter att beskriva vårt operativa arbete. Säkerhetspolisen arbetar ständigt med att bedöma hoten mot Sverige och avgöra ifall det finns individer som har en avsikt och en förmåga att begå brott mot Sveriges säkerhet, säger han till Aftonbladet.

Hur ska man tänka/agera om man får ett sådant sms?

– Om man misstänker att det kan vara fråga om brott bör man i första hand höra av sig till Polismyndigheten. Säkerhetspolisen har också en tipsfunktion om man bedömer att det berör vår verksamhet, säger Adam Samara.

Adam Samara, presstalesperson på Säpo.

Han uppmanar även till att fortsätta leva sitt liv som vanligt och lita på att Säpo, tillsammans med andra myndigheter, arbetar intensivt för att bedöma hoten och de vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att skydda Sverige.

Men han säger också att det är bra vara källkritisk.

– Det är mycket information som cirkulerar nu med anledning av den senaste tidens händelseutveckling. Det finns all anledning att vara källkritisk och ställa sig frågan vem som är avsändare och vad de kan ha för motiv, säger Adam Samara.