Ebba Busch (KD) erkänner två brutna vallöften

Regeringen har varken lyckats med att införa ett högkostnadsskydd för elen eller sänka drivmedelspriserna.

Det erkänner energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i SVT:s ”30 minuter”.

– Nu är det många delar som ska prioriteras. När vi lagt budget är det så här det är prioriterat i en första omgång, säger hon.

Under valrörelsen lovade det blå blocket två saker – ett högkostnadsskydd för elen och sänkta drivmedelspriser.

Men sedan regeringen Kristersson tillträtt har man fått tänka om.

Det berättar Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i SVT:s 30 minuter.

– Vi har en situation där Sverige nedmonterat sitt elsystem. Det är litegrann den typ av återbyggnadsfas som Göran Persson satt i 1994, fast med elsystemet, säger hon.

Bytt modell för elstöd

Det utlovade högkostnadsskyddet skulle träda i kraft den 1 november. Men senast under onsdagsmorgonen presenterade Ebba Busch regeringens beslut.

Elstödet ska betalas ut till hushållen i februari – om inget oförutsett händer.

Det nya stödet baseras på historisk förbrukning och utgår med 79 öre per kilowattimme (kWh) för kunder i elområde 4 och med 50 öre per kWh i elområde 3.

Anders Holmberg, 30-minuters programledare, frågar Ebba Busch varför regeringen bytt från den tidigare bestämda modellen till en ny. Ebba Busch berättar att regeringen nu använder ”en bättre modell” än den som de själva förslagit under valrörelsen.

Ebba Busch i ”30 minuter”.
Ebba Busch i ”30 minuter”.

Men trots den ”bättre modellen” kan energi- och närningsministern inte ge besked om elstödet för företagare.

– Anledningen till att vi inte kan ge besked i dag samtidigt som elstödet för hushållen har att göra med den prövningen som Energimarknadsinspektionen gjorde, säger hon och fortsätter:

– När vi gav besked, nio dagar efter att vi tillträdde, om hur elstödet i grunden skulle se ut, byggde det på ett förväntat godkännande från Energimarknadsinspektionen. Det kom, men tyvärr så sent som 17 november.

Inte heller kan hon ge en prognos för när elstödet ska dryga ut företagarnas plånböcker.

– Men vi pratar inte om att det är månader bort, säger Ebba Busch.

Missnöjd med drivmedelspriserna

Senare i intervjun adresserar Ebba Busch ytterligare ett brutet vallöfte – de skenade bensin- och dieselpriserna.

Kristdemokraterna har tidigare varit tydliga med att en blå regering kommer sänka drivsmedelspriserna med 9 kronor för dieseln och 5 kronor för bensinen.

Men inte heller det vallöftet kommer regeringen att kunna uppfylla.

Vid årsskiftet blir i stället bensinen 14 öre och dieseln 40 öre billigare. En sänkning som Ebba Busch själv medger att hon inte är nöjd med.

– Nej, vi vill ju längre. Det här är vår första budget sedan vi tillträdde och det kommer komma ytterligare åtgärder för att hålla nere priserna långsiktigt.

Ebba Busch berättar att bilister först om ett år kan förvänta sig billigare drivmedelspriser, tack vare reduktionsplikten.

– Jag hade gärna sett att det här hade skett i går. Nu är det många delar som ska prioriteras, när vi lagt budget är det så här det är prioriterat i en första omgång.

Publisert:

LÄS VIDARE