Benjamin, 10, har diabetes – nekas åka på kollo

Foto: Privat
Benjamin Carlsson, 10, nekas åka på kollo för att han har diabetes.
NYHETER

Häromdagen vinkade tioåriga Benjamin Carlsson av sin lillebror och sina bästa vänner som skulle åka på kollo. Själv fick han stanna hemma. Anledningen är att han har diabetes, vilket SVT Skåne var först med att rapportera.

Benjamin har nekats att följa med på Malmös sommarkollo två år i rad för att han har diabetes. Sjukdomen gör att han måste kollas till lite extra, även på natten och det har personalen på kollot varken tid eller kompetens för.

– När jag ringde och pratade med chefen på Malmö Sommargårdar förra året sa hon att Benjamin kunde åka på kollot om han hade med sig en ledsagare, säger Marie Carlsson, Benjamins mamma.

Marie ringde till Benjamins kusin som är kolloledare och har god kännedom om Benjamins behov och rutiner. Han ställde självklart upp.

– Jag ringde dit i år igen och berättade att jag hade fixat en vuxen som kunde följa med Benjamin, men då sa hon att det var fullbokat och om Benjamin skulle ha med sig en ledsagare skulle han ta upp två sängplatser och det skulle inte gå.

Malmö Sommargårdar menade på att Benjamin kunde åka på diabetesläger istället.

– Men han kanske bara vill vara en vanlig kille med sina kompisar och inte tänka på att han har diabetes hela tiden, säger Marie.

”Ledsen och besviken”

Här om dagen fick Benjamin vinka av sin lillebror och sina bästa kompisar som alla hade blivit antagna till kollot.

– Han var så himla ledsen och besviken. Han funderade självklart över varför han hade drabbats och frågade varför de inte kunde se honom som en vanlig kille, säger hon och fortsätter:

– I bilen hem lovade jag honom att vi skulle jobba för en förändring. Fungerar det i andra kommuner borde det fungera i vår. Vi kan inte lägga sådana här värderingar på våra barn, det går bara inte, säger hon.

”Verkar finnas okunskap”

Elisabeth Vestergård, chef på Malmö Sommargårdar, menar att det inte finns tillräckligt med resurser för att ta emot ett barn med diabetes som behöver extra hjälp under exempelvis nätter.

– Vi har 350 barn ute i skogen, långt från sjukvården. Om inte barnen klarar sin diabetes själv, räkna kolhydrater, och ta prover så går det inte. Vår personal har inte den kompetensen.

Förra året när familjen var i kontakt med er sa du att Benjamin kunde åka på lägret om han hade en ledsagare. Varför går det inte i år?

– Nej det har jag inte sagt. Jag sa att vi hade testat det en gång. Vi kan inte bara tillåta ett barn att ha ledsagare då måste alla barn kunna ha det och då får vi ändra hela vår verksamhet. Vi har inte plats. Det finns andra läger för diabetiker och det finns även dagläger, här på övernattningslägret kan vi inte garantera barnets säkerhet, säger hon och fortsätter:

– Dessutom var personen som skulle följa med pojken inte alls kolloledare utan en kusin och han var inte så gammal.

Marie har varit i kontakt med Svenska diabetesförbundet som är kritisk till att Benjamin nekats en plats på kollot.

”Beslutet framstår som synnerligen märkligt och i strid med de värderingar och riktlinjer för likabehandling som antagits i Malmö stad och övriga samhället”, skriver ordföranden Fredrik Löndahl i ett brev till kollot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Diabetes

Malmö