Fruktar att G20-mötet kan bli våldsamt

avWolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

HAMBURG. Angela Merkel ville lägga toppmötet i sin födelsestad. Men polisen fruktar att helgens G20-möte kan bli det mest våldsamma sedan toppmötet i Genua 2001.

20 000 poliser har kallats in för att kontrollera de väntade 100 000 demonstranterna.

1 av 13

På senare år har den här typen av högprofilerade toppmöten ofta lagts på orter långt från de stora städerna. Gärna på något gods på landsbygden dit kommunikationerna är dåliga och det är lätt att hålla demonstranterna borta från ledarna.
Den här gången har Merkel valt att lägga mötet i en av Tyskland största städer med en klar vänsterprofil. Mässområdet, där mötet hålls, gränsar mot en stadsdel som är känd för sina många anarkister.

Demonstrant dog 2001

Hon är beredd att ta risken därför att hon, trots att hon är uppväxt i det forna DDR, är född i Hamburg. Kanske är hon inte heller helt missnöjd men demonstrationer mot Donald Trump och att han drog sig ur klimatavtalet.
Det var länge sedan det var så enkelt för anti-globaliseringsanhängare och andra demonstranter att komma så nära världsledarna för att visa sitt missnöje. Senast det hände var i Genua 2001 på G8:s toppmöte. Våldsamma kravaller resulterade i att en demonstrant miste livet.
Därför har vissa polischefer kritiserat beslutet att lägga mötet i centrala Hamburg.
De första demonstrationerna började redan i förra veckan och ledde till konfrontationer med polisen. Kulmen nås på freedag och lördag då mer militanta grupper planerar en "Välkommen till helvetet"-marsch.

Foto: AFP
Foto: Reuters

Många våldsbenägna

Av de cirka 100 000 demonstranter som poliser tror kommer att fylla stadens gator beräknas ungefär 8 000 tillhöra de som är beredda att ta till våld. Några grupper har redan sagt att de tänker försök blockera vägarna till Mässan och göra det omöjligt för världsledarna att ta sig till mötet.
G20 består av världen 20 rikaste länder, eller åtminstone största ekonomier. Totalt står de för 80 procent av världens samlade BNP. Här ingår länder som Indien, Kina, Sydafrika och Brasilien. Länder som normalt inte associeras med den rika västvärlden men som ändå lyckas dra på sig demonstranternas vrede.
G20 har blivit en symbol för den globala kapitalismen och rovdriften på naturens resurser och på människan.

Får inte bli fiasko för Merkel

Hur våldsamt det kommer att bli återstår att se. Merkel har uppmanat alla att demonstrera fredligt. Men polisen har rekvirerat extra helikoptrar, vattenkanoner och polishundar.
Förväntningarna på att något konkret ska komma ut ur G20-mötet är små men för Merkel personligen är det viktigt att mötet inte blir ett fiasko. Merkel ställer upp för omval i september och även om hon just nu har en betryggande ledning kan ett misslyckande skada bilden av henne som den framgångsrike kanslern.

Ont öga till Tyskland

Ett orosmoment är tre herrar som hon måste hantera utan att det blir bråk.
Hon är villig att arbeta med Donald Trump där USA och EU kan enas men gjorde efter G7-mötet I Italien i maj klart att Europa numera måste stå på egna ben. Trump verkar ha ett särskilt ont öga till Tyskland som har ett handelsöverskott gentemot USA och inte satsar de två procent på militära utgifter som Nato-länder lovat göra.

Vägrade låta Turkiet tala

Tonen är minst lika konfrontatorisk mellan henne och Turkiets president Erdogan sedan Tyskland vägrade låta turkiska ministrar hålla valtal i Tyskland inför folkomröstningen i Turkiet i april om ökad makt för presidentämbetet. Merkel har retat upp Erdogan redan före mötet genom att avslå en begäran om att den turkiske presidenten skulle få tala inför turkiska anhängare i Hamburg.
Minst orolig är hon sannolikt för Putin. Deras relation är numera sval men hon vet var hon har honom. Trump är betydligt mer oberäknelig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

G20

Hamburg