Hesa Fredrik ljöd i Stockholm – var falsklarm

NYHETER

Signalen för allmän fara, den så kallade "Hesa Fredrik", ljöd i Stockholmsområdet vid 22-tiden.
Varken Försvarsmakten eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visste varför.
– Det här är ett falsklarm. Signalerna ska bara användas när det behövs, så detta är inte bra alls, säger Claes Pekkala vid SOS Alarm.

Larmsignalen vid 22-tiden på söndagskvällen skrämde slag på många stockholmare. Myndigheter och medier blev nedringda av oroliga medborgare – men svaren från ansvariga lös med sin frånvaro.

Varken Försvarsmakten, polisen eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visste till en början varför larmet gick.

– Jag vet inte vad som händer. Vi söker tjänsteman i beredskap på MSB för tillfället, sa Försvarsmaktens pressjour till Aftonbladet vid 22.15.

Test av systemet

Först efter ett tiotal minuter i ovisshet kom förklaringen. ”Hesa Fredriks” varning till allmänheten var ett falsklarm som orsakades av arbete med systemet hos SOS Alarm. I samband med en uppgradering gjordes ett test, och då gick en signal ut.

Storstockholms räddningscentral har inget med testet att göra men telefonerna gick varma efter att larmet gått.
– Det var ingen VMA-signal och inget som är farligt, säger operativ chef vid Räddningscentralen i Stockholms län.

SOS Alarm säger till Aftonbladet att man regelbundet testar VMA-larmet – fast utan ljudsignalerna.

– Det är absolut inte bra och signalerna ska bara användas när det behövs, så detta är inte bra alls. Det är flera hundra som ringt samtidigt och vi ska titta på detta nu, säger Claes Pekkala, krisberedskapssamordnare vid SOS Alarm.

Blåste inte ”faran över”

Trots kaoset och stockholmarnas förvirring valde SOS Alarm att inte skicka ut signalen ”faran över”.

– Vi gick ut med informationen om att det var ett falskt larm via Sveriges Radio istället, så fort vi förstod att signalen hade startat så formulerade vi info till de, säger Claes Pekkala.

Varför dröjde det då innan Sveriges Radio gick ut med informationen?

– Vi visste inte varför signalerna gått i gång, för att de inte hörs från platsen man utför de, alltså här på SOS Alarm.

Ni hörde inte signalerna själva?

– Precis.