Ambassadör kritiserar utvisning: Bryter mot avtalet

Foto: Krister Hansson
Asylsökande från Afghanistan på Migrationsverkets förvar i Åstorp avvisas från Sverige. Demonstrationer utanför förvaret. Arkivbild från maj 2017.
NYHETER

I dag skulle Sadiq Hassani, 18, vars fall engagerat många volontärer, utvisas till Afghanistan.

Men bara två timmar innan stoppades den planerade tvångsutvisningen.

Afghanistans ambassadör Hamid Hami kritiserar fallet och menar att Sverige brutit mot avtalet.

Tvångsutvisningen av Sadiq Hassani blev aldrig av när flera afghaner flögs från förvaret i Åstorp till Kabul i maj efter att de nekats uppehållstillstånd. Han var för sjuk för resan och blev kvar i Sverige.

I går, lördag, hämtades han utan förvarning från Åstorp och kördes till förvaret i Märsta.

I dag skulle han hämtats och körts till flygplatsen för vidare resa till Kabul, men bara två timmar innan resan stoppades utvisningen.

Felaktiga dokument

2016 skrevs ett avtal mellan EU och Afghanistan om att afghaner som fått avslag på sin asylansökan i Sverige ska kunna tvångsutvisas till Afghanistan.

Avtalet innebär att EU-länderna bekostar återsändandet medan Afghanistan ska utfärda resedokument för personer som är bevisat afghanska medborgare.

Men för fallet med 18-åriga Sadiq så har inga resedokument skrivits på.

– Han har aldrig tagits till ambassaden för intervju, vi har inte skrivit på några dokument, säger Hamid Hami, Afghanistans ambassadör i Sverige, till Aftonbladet.

Vad innebär det för utvisningen?

– Det kan jag inte svara på men det bryter mot avtalet som EU skrivit med Afghanistan. Det är inte olagligt, men det bryter mot överenskommelsen. Hur och om han kommer tas emot i Afghanistan vet jag inte, det är beslut som kommer tas där och då, säger Hamid.

Verkställighetshinder

Sadiq Hassanis juridiska ombud har arbetat med ärendet under söndagen och kan inte kommentera uppgifterna.

– Han är helt enkelt fullt upptagen just nu. Men det har skrivits verkställighetshinder dels angående om säkerhetsläget i Afghanistan som försämrats samt om Sadiqs hälsa, säger Liisa Korvenranta som har engagerat sig i fallet och är på plats utanför förvaret på söndagen.

Strax innan klockan 13, meddelar hon att tvångsutvisningen är inställd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Sadiq nu förflyttas tillbaka till Åstorp.

Alex Bengtsson, ordförande i förbundet Tillsammansskapet, har varit på plats utanför förvaret sedan i lördags.

– Det här visar att sammanhållning och organisering fungerar, i alla fall i det här fallet. Vi kommer inte ge upp utan fortsätta följa fallet, säger han efter beskedet om att deportationen stoppats.

Gränspolisen som är verkställande myndighet vill på söndagen inte kommentera uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Åstorp

Märsta

Kabul