Titta noga – det här är det nya ”normala”

Forskare: Bränderna i Australien kan snart bli vardag

Det liknar en apokalyptisk mardröm.
Men brandinfernot i Australien kan snart vara det nya ”normala” i världen.
– Det här berättar för oss hur framtiden kan se ut, säger professor Richard Betts till The Guardian.

I månader har Australien plågats av våldsamma skogsbränder. Bilder på massiva eldhav, enorma rökpelare, utbrända hus och döda djur har chockat världen.

Men de dramatiska bränderna kan snart vara vardag om utsläppen av växthusgaser fortsätter och klimatförändringarna inte hejdas, varnar brittiska forskare.

– Vi ser tecken på vad som kommer att vara normala förhållanden vid en tre grader varmare värld. Det här berättar för oss hur framtiden kan se ut, säger Richard Betts, geografiprofessor vid brittiska Exeter University till The Guardian.

En helikopter vattenbombar bränderna i East Gippsland-området i delstaten Victoria.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Geografiprofessorn: ”Det här berättar för oss hur framtiden kan se ut”.
Foto: AP

En förvarning

De australiska bränderna är en förvarning. Men i ett längre perspektiv kan följderna bli ännu mer dramatiska, varnar hans kollega Corinne Le Quéré, professor i klimatförändringar vid University of East Anglia:

– Effekterna kommer att bli allt värre så länge som vi inte gör vad som krävs för att stabilisera klimatet, säger hon till The Guardian.

Brittiska forskare har analyserat 57 forskarrapporter om kopplingen mellan klimatförändringarna och skogsbränder sedan 2013. Resultatet är entydigt, rapporterar BBC: uppvärmning orsakad av människor har gjort bränderna fler och mer omfattande.

Förvärrar bränder

– Skogsbränder skulle ha uppstått naturligt, men vi kan vara säkra på att de har förvärrats på grund av klimatförändringar orsakade av människor, säger professor Betts till BBC.

Scenariot att jordens medeltemperatur ska öka tre grader bedöms som fullt möjligt om inte utsläppen av växthusgaser minskas drastiskt de närmaste åren.

Hittills har temperaturen i Australien stigit med 1,4 grader i genomsnitt jämfört med förindustriell tid, enligt The Guardian. Motsvarande siffra för hela världen är 1,1 grader.

De dramatiska bränderna kan snart vara vardag.

Getty Images

Varmare hav

På måndagen kom samtidigt uppgifter om att havstemperaturerna fortsätter att stiga, rapporterar NBC News. Fjolåret var det varmaste som någonsin uppmätts. Medelvattentemperaturen var då 0,075 grader högre än genomsnittet för de senaste fyrtio åren.

– Världshaven visar hur snabbt jorden verkligen värms upp, säger professor John Abraham vid amerikanska University of St Thomas till The Guardian.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen