Madeleines pappa dog i kraschen: ”Mitt hjärta gick sönder”

Madeleine Persson, 18, trodde att pappa Mahdi skulle flyga direkt hem till Sverige.

Därför blev hon inte orolig när ett plan på väg mot Kiev hade kraschlandat. Sedan googlade hon själv fram passagerarlistan och såg hans namn.

– Då gick mitt hjärta sönder, säger Madeleine.

Mahdi Emami blev 60 år och bodde i Sollentuna. Han flyttade från Iran till Sverige 1980, och blev svensk medborgare 1998. Dottern Madeleine föddes 2001, och hennes lillebror 2005.

När Madeleine Persson slog på sin mobil på onsdagsmorgonen var den full av meddelanden från vänner och släktingar om att ett flygplan på väg från Teheran till Kiev hade störtat direkt efter start.

– Min pappa skulle komma hem samma dag. Men jag tänkte inte så mycket på det, för han skulle inte mellanlanda, säger Madeleine.

Hon fick inget svar när hon ringde, men tänkte att det berodde på att han fortfarande var på väg. Klockan 12 när planet skulle ha landat i Sverige ringde hon igen, utan att få svar. Då började hon bli orolig.

– Han svarade alltid, så jag blev jätteorolig när han inte gjorde det. Jag grät och grät, hoppades på att han inte var på det planet.

Efter några timmar googlade hon fram passagerarlistan och såg pappans namn. Madeleine beskriver ögonblicket som att hennes värld gick under.

– Pappa var världens snällaste. Han ville bara hjälpa andra. Han älskade sin familj, brydde sig väldigt mycket om oss. Och han älskade sitt jobb, han var jättetacksam för att gå till jobbet. Han arbetade med att hjälpa folk ur missbruk.

Hon ringde själv UD, men fick inget besked om pappan. Först i dag, torsdag, ringde polisen och meddelade att pappan omkommit.

Mahdi hade varit i Iran i tre veckor för att hälsa på släktingar.

”Fruktansvärt att inte få vara på begravningen”

– Han ska säkert begravas i Iran, men jag känner att jag inte vågar åka dit nu, säger Madeleine.

– Vi kommer att ha en liten begravning i Sverige själva, i en minneslund eller något liknande. Men det känns fruktansvärt att inte kunna vara med på pappas begravning och säga hej då.

Sista gången hon pratade med pappa Mahdi var i tisdags:

– Jag sade ”var försiktig pappa, och sms:a så fort du landar”. Han svarade ”ok älskling, jag älskar dig”, säger Madeleine.

Hon och pappa brukade ofta gå på bio, de fiskade och åkte på semestrar tillsammans.

– Det känns fruktansvärt att jag aldrig kommer att få höra hans röst igen. Jag väntar fortfarande på ett sms eller ett samtal från honom.

Madeleines pappa och mamma var separerade sedan många år tillbaka. Mamma Jenny Persson säger:

– Det som hänt är obeskrivligt. Jag fick reda på det genom att hans arbetsgivare ringde till mig.

Vad tänker du om att UD inte hörde av sig?

– Jag kan förstå läget, hur svårt det måste vara. Man måste ha dna för att kunna göra en identifiering, säger Jenny Persson.


PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE