Demokrater till attack mot varandra och Trump

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Chris Carlson/AP/TT
Ett uttunnat startfält i årets sista demokratdebatt. På plats i Los Angeles från vänster tillhöger: Andrew Yang, Pete Buttigieg,. Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Tom Steyer.

Riksrätt, sjukförsäkring, kampanjfinansiering – och erfarenhet. Anfallen duggade mot Indianaborgmästaren Pete Buttigieg när Demokraternas presidentaspiranter samlades för årets sista tv-debatt.

Buttigieg, som för ett år sedan i princip var okänd för allmänheten, har stigit som en raket i opinionsmätningarna i de viktiga primärvaldelstaterna Iowa och New Hampshire – där primärvalssäsongen drar igång i februari. Den 37-årige, öppet homosexuelle krigsveteranen har ett politiskt mittenorienterat budskap som verkar gå hem hos väljarna. Det gör honom till partikamraternas slagpåse.

– Miljardärer i vingrottor bör inte få utse USA:s nästa president, dundrade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren med hänvisning till att Buttigieg haft ett insamlingsevenemang för välbeställda på en vingård i norra Kalifornien.

South Bendborgmästaren slog tillbaka, han talade om det naiva i att kritisera kampanjfinansiering när den sittande presidentens återvalskampanj har så välfyllda kassakistor. Han noterade också att han var den ende på scenen som inte var miljonär.

Fokus på Trump

Sju presidentaspiranter hade kvalat in till debatten som partiet ställt upp tuffare krav för än vid tidigare tillfällen: Samtliga deltagare har antingen haft ett stöd på minst fyra procent i fyra nationella opinionsmätningar efter mitten av oktober eller ett stöd på minst sex procent i någon av de tidiga primärvalsdelstaterna. Dessutom har de fått kampanjbidrag från minst 200 000 individuella givare.

Det innebar att sent tillkomna aspiranter, som affärsmannen och tidigare New Yorkborgmästaren Michael Bloomberg, inte var med. Vid sidan av Buttigieg och Warren debatterade exvicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders, Minnesotasenatorn Amy Kloubachar samt affärsmännen Andrew Yang och Tom Steyer.

Debattdrabbningen skedde ett dygn efter att aspiranternas partikamrater i representanthuset röstat igenom riksrättsanklagelser mot president Donald Trump. Men deltagarna verkade vilja se bortom riksrättsprocessen.

– Vi måste sluta grotta ner oss i riksrätten och fokusera på vad som fick Donald Trump att vinna valet 2016, sade entreprenören Yang.

Joe Biden, som leder i de nationella opinionsmätningarna, sade att Trump "fördummade presidentskapet till och med mer än vad jag trodde att han skulle".

Sjukvårdsplan?

Vid sidan av ekonomi och klimatfrågan var sjukvården ett hett ämne. När frågan kom på tal hettade det till mellan Joe Biden och Bernie Sanders. Biden attackerade Sanders förslag om en allmän sjukvårdsförsäkring som för dyrt och något som för med sig skattehöjningar. Sanders kontrade med att Bidens plan, som bygger vidare på den tidigare presidenten Barack Obamas sjukförsäkringsreform, inte skulle förändra något alls.

PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM