Krigsherre hävdar kontroll över libysk stad

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Sirte, Libyen.

Krigsherren Khalifa Haftar säger att hans östlibyska styrkor har tagit kontroll över den strategiskt viktiga kuststaden Sirte.

Övertagandet uppges ha skett genom flyganfall, följt av en snabb framryckning. Inom tre timmars händelseförlopp hade soldaterna "nått stadens hjärta", enligt en talesperson för de östlibyska LNA-styrkorna.

Sirte ligger centralt längs med Libyens Medelhavskust och har stått under den Tripolibaserade och internationellt erkända regeringens kontroll sedan 2016. Då återerövrade regeringsstyrkorna staden från IS med understöd av amerikanska stridsflygplan.

LNA-framryckningen sker samtidigt som Turkiet är på väg att skicka understöd till Tripoliregeringen. Khalifa Haftar får å sin sida stöd från länder som Förenade arabemiraten, Jordanien och Egypten, enligt FN-bedömare.

FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé höll en dragning i FN:s säkerhetsråd på måndagen. Han anklagar några av länderna som stöder Haftar och GNA för att ha legat bakom en drönarattack mot en militärskola i Tripoli i helgen, där minst 30 personer dödades.

När han lämnade säkerhetsrådet hade han ett budskap till alla utomstående parter som blandar sig i den libyska konflikten: Håll er borta.

– Det finns tillräckligt med vapen i Libyen, de behöver inte fler vapen. Det finns tillräckligt med legosoldater i Libyen, så sluta skicka legosoldater, så som det är nu när hundratals, säkert tusentals, kommer in i landet, sade han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen