Brandinfernot i Australien

Ny värmebölja i Australien: ”Himlen lyser röd”

Av: 

Christina Nordh

NYHETER

Gator gapar tomma och det ser ut som en spökstad i en skräckfilm.

Men det handlar om Canberra.

Nu fruktar man nya skräcktemperaturer i Australien.

Australiens huvudstad Canberra har bäddats in i den tjocka stickande röken. Kända landmärken, som parlamentet, går knappt att urskilja.

Människor med andningsproblem uppmanades att ta kontakt med läkare för att få hjälp.

På nyårsdagen ordnades en stor räddningsaktion för att hjälpa de tusentals människor som flytt bränderna som nu härjar i stora delar av östra Australien. I turisttäta Mallacoota i staten Victoria räddades 4 000 som flytt till stranden efter att bränderna omringat kuststaden. Surf- och båtklubbar har fungerat som evakueringscenter, men staden liknar mest en krigszon med förkolnade huskroppar.

– Branden bara fortsatte att växa och sedan kom mörkret. Jag kunde inte ens se min hand. Och när himlen lyste upp i rött förstod vi att branden var på väg, säger stadsbon Mark Tregellas till Reuters.

Den australiska flottan går nu in i räddningsarbetet för att stötta de tiotusentals brandmän som kämpat mot bränderna sedan i september. De har haft stora svårigheter att rädda drabbade i de mest isolerade områdena av det gigantiska landet och militären fruktar att det kan ta flera dagar innan man kan nå dem.

Flygplan, Black Hawk-helikoptrar och militära fartyg sätts in i räddningsarbetet. Bland annat är HMAS Choules på väg söderut från Sydney, fartyget har ett stort däck där helikoptrar kan landa. Militären ska hjälpa till med brandbekämpning, frakta förnödenheter, transportera brandmän och hjälpa till med evakueringar.

På nyårsdagen fick räddningsarbetarna en smula respit när temperaturen sjönk. Men redan i helgen kommer monstervärmen, med temperaturer på över 40 grader, och kraftiga vindar tillbaka. Sydney väntas få 44 grader varmt och Canberra 41 grader, enligt australiska Bureau of Meteorology. Framför allt kommer värmeböljan att drabba delstaten New South Wales, med Sydney som största stad.

Trots den sjunkande temperaturen startade över hundra nya bränder under nyår, flera av dem i bergsområden.

– Många är på semester i dessa områden. Vi kommer att göra bränderna till vår prioritet och ta itu med dem så kraftfullt vi kan, sa Andrew Crisp, chef inom krisberedskap i staten Victoria, till AFP.

Sedan i måndags kväll har åtta människor dött i bränderna. Totalt har 17 personer förlorat sina liv sedan bränderna startade, siffrorna förväntas stiga.

På nya satellitbilder syns tjock, svart rök över Tasmanhavet hela vägen till Nya Zeeland, över 200 mil bort.

Bränderna omfattar ett område på 5,5 miljoner hektar – en yta som motsvarar Danmark.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandinfernot i Australien

Skogsbränder

Canberra

Sydney

Australien

Miljöfrågor

Naturfenomen