Singelaktuella Uppsalarapparen: ”Jag vill ta över allt”

20-åriga Miguel ”Migi” Kouyaté kom till Stenhagen från Paris som sjuåring. 13 år senare signade han med skivbolaget Sony och släppte i våras debutsingeln "Mamma". Nu är han aktuell med nya singeln "Bättre tider", en låt som han hoppas ska ingjuta människor hopp under svåra tider.

Rapparen Migi lovar att han kommer att förändra hip hop-vågen helt.
Rapparen Migi lovar att han kommer att förändra hip hop-vågen helt.

Musikvideon till singeln "Bättre tider" inleds med klipp från Black Lives Matter-demonstrationer i USA och Sverige. Något som ligger nära 20-åriga musikern Migis hjärta.

– Jag har varit med om mycket rasism, ända sen jag var liten. Det är svårare än vad många tror, att växa upp som svart i ett västerländskt samhälle. Det var det jag hade i hjärtat när jag skrev låten. Tiderna är allt annat än lätta nu, med pandemi och kampen mot rasism. Men jag hoppas att låten kan skänka förtröstan vad man än går igenom, även små saker, vardagliga problem.

Och av reaktionerna att döma har rapparens förhoppningar infriats.

– Responsen på låten har verkligen varit dunder, jag har bara fått massor av kärlek. Människor relaterar till ”Bättre tider”, folk säger att de lyssnar på den när de är ledsna, när de behöver må bättre.

Från Paris till Stenhagen

Migi berättar att hans familj kommer från en stam i Burkina Faso som har haft en stark musikalisk tradition ända sedan 1200-talet. Familjen, släkten, lyfter han som sina största musikaliska förebilder. Själv är han född och uppväxt i Paris. Till Stenhagen i Uppsala kom han som 7-åring när familjen flyttade på grund av pappans, den berömde regissören Dani Kouyatés, arbete.
– Flytten var en jobbig period för mig. Att plötsligt befinna sig i ett helt nytt land. Som tur var hittade jag mina vänner som nu är mina bröder. Och nu hade jag inte kunnat vara lyckligare.

"Mamma är min styrka nummer ett"

När han var yngre drog han igång beats från YouTube på teven och skrev låttexter i timtal. Men han har svårt att beskriva sitt sound.

– Det liknar inte något som redan finns. Mitt sound är väldigt brett. Jag stannar inte vid en genre. I framtiden tänker jag att jag ska ha en låt i varje genre. Under min musikkarriär vill jag testa allt, jag ska göra rock, jag ska göra opera.

Genombrottet kom med debutsingeln "Mamma" som släpptes via skivbolaget Sony. En känslosam låt som han lade grunden till på Ungdomens Hus i Uppsala.

– ”Mamma” är en låt som ligger mig väldigt nära hjärtat. Den handlar om min mamma som gick bort när jag föddes. Det var oerhört viktigt för mig att få ut den, att det var min första låt. Mamma är en av mina största styrkor i livet, hon är min styrka nummer ett.

”Vill ta över allt”

Nu snickrar Migi på sitt första album. Han är förtegen om releasedatum men ger däremot ett ambitiöst löfte:
– Det jag kan säga är att jag kommer att komma med en helt ny våg, jag kommer att ändra hiphop-vågen helt.

Han avslutar:

– Jag gör musik för att det är roligt. Jag gör det för att försörja min familj. Nummer ett är att kunna försörja nära och kära. Nummer två: jag vill ta över allt. Det enda jag vill säga är att folket ska hålla utkik, för det kommer att komma mycket mer från mig. Mycket, mycket mer.

Publisert:

LÄS VIDARE