Lyxig rymdsemester allt närmare

Om du tröttnat på all vad hemester heter kanske en rymdresa kan locka?

Enligt ett företag som satsar på rymdturism kan du snart säkra din biljett för en flärdfull tripp rakt ut i kosmos – för en nätt och fin summa på 2 miljoner kronor.

I femton år har Virgin Galactis arbetat med ett rymdskepp avsett för nyfikna rymdresenärer. Nu presenterar företaget, som hävdar att de bara är några månader ifrån sin första kommersiella rymdfärd, flera detaljer kring hur SpaceShipTwo kommer att se ut och fungera, rapporterar CNN.

När passagerarna kliver ombord kommer de att spännas fast i skräddarsydda vilostolar innan de skjuts ut i den övre atmosfären. Interiören i planet är vit och minimalistisk, med sex passagerarsäten – samtliga specifikt utformade för varje enskild passagerare.

George Whitesides, företagets chef.
George Whitesides, företagets chef.

16 kameror sköter sociala medier

Varje säte kommer att ha en särskild ”stämningsbelysning” samt vara klätt i ett exklusivt himmelsblått tyg som ska ”hylla jordens hav”, enligt företaget. Annan interiör kommer vara gyllene för att likna öknen i New Mexico där resenärerna kommer att samlas inför avfärd.

Att dokumentera den exklusiva semesterresan behöver resenärerna inte bekymra sig om. Ombord finns nämligen 16 HD-kameror som kommer att spela in resan. Syftet är att fånga "allt från de första Instagram-inläggen, till en vackert redigerad och historiskt betydelsefull personligt film” enligt företagets pressmeddelande.

– Det är vad våra kunder vill ha, säger George Whitesides, företagets chef, till CNN.

Notan för en biljett på SpaceShipTwo går loss på 250 000 dollar, motsvarande drygt 2,2 miljoner svenska kronor. Ungefär 600 personer, varav vissa har väntat i åratal, har redan köpt biljetter – men det är ännu oklart när företagets första turistfärd kommer att ske.

Varje säte kommer att ha en särskild ”stämningsbelysning” samt vara klätt i ett exklusivt himmelsblått tyg som ska ”hylla jordens hav”, enligt företaget.
Varje säte kommer att ha en särskild ”stämningsbelysning” samt vara klätt i ett exklusivt himmelsblått tyg som ska ”hylla jordens hav”, enligt företaget.

Säljer fler biljetter

Pandemin kan skapa fler förseningar för Virgin Galactic, som drabbats av flera bakslag, däribland en dödlig olycka under ett flygprov år 2014.

Företaget behöver också slutgodkännande från federala tillsynsmyndigheter.

Enligt chefen Whitesides planerar företaget att genomföra en eller två testflygningar inom de kommande månaderna och sedan följer en ”sista fas” av testning, där fyra passagerare kommer att vara med ombord tillsammans med piloterna.

Och ska man tro Virgin Galactic är vi inte långt ifrån en första rymdresa med privatpersoner. Företaget håller just nu på att förbereda inför försäljning av ytterligare biljetter.

SpaceShipTwo.
SpaceShipTwo.
Publisert:

LÄS VIDARE