Nordkorea

Nordkorea: Ingen poäng med USA-relation

Av: 

TT

Nordkoreas utrikesminister Ri Son-Gwon. Arkivbild

Foto: Jeong Kyung-Hwa/AP/TT

NYHETER

Nordkorea ser inte någon nytta med att upprätthålla en personlig relation mellan ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump om Washington fortsätter med vad man kallar fientlig politik, uppger den statliga nyhetsbyrå KCNA.

Utrikesminister Ri Son-Gwon säger att USA genom sin politik har bevisat att man är ett hot mot Nordkorea.

– USA säger sig vara för förbättrade förbindelser med Nordkorea, men i själva verket gör de allt för att förvärra situationen, säger Ri.

Även i torsdags kom hårda ord mot USA från den nordkoreanska ledningen. Enligt KCNA sade Kwon Jong-Gun vid Nordkoreas utrikesdepartement att Washington borde "hålla tand för tunga och först tänka på sina inre angelägenheter" om man vill säkerställa att presidentvalet i november ska kunna genomföras "smidigt".

Trump och Kim utbytte förolämpningar och hot under 2017 då Nordkorea gjorde stora framsteg i sitt kärnkrafts- och missilprogram och USA svarade genom att leda en internationell ansträngning för att skärpa sanktionerna.

Förhållandena förbättrades avsevärt vid toppmötet i Singapore i juni 2018, vilket var första gången en sittande amerikansk president träffade en nordkoreansk ledare.

Vid ett andra toppmöte i februari 2019 i Vietnam misslyckades man med att nå en överenskommelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

FN: Svält i Nordkorea efter covid-åtgärder

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

Kim Jong-Un