Polisen om att Rimfrost avvecklas – ”Bekymmersamt”

Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost, är bekymrad när Rimfrost avvecklas.
Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost, är bekymrad när Rimfrost avvecklas.

Rimfrost har blivit en stor framgång.

Men när operationen avvecklas om knappt två veckor väntar en tuffare vardag för Uppsalapolisen – och kanske ett bättre läge för de kriminella nätverken.

– Trycket mot de kriminella kommer att försvinna, det är bekymmersamt, säger Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost.

Det återstår knappt två veckor av Operation Rimfrost som inleddes i Malmö för ett och ett halvt år sedan, och som sedan i mars också omfattar Uppsala.

Men även om Rimfrost har blivit en stor framgång i Uppsala väntar stora problem när de extra resurserna, i form av både uniformerade poliser och utredare, snart är ett minne blott.

– Vi stod inför en verklighet där vi bedömde att risken var stor att vi skulle få fler mord. Men tack vare Rimfrost har vi lyckats kyla av de kriminellas aktiviteter genom att vi hela tiden vara på och störa dem, säger Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost.

Anser du att operationen har varit lyckad?
– Jag skulle nog säga att det har blivit en stor framgång. En kortsiktig framgång där vi bland annat har beslagtagit kilovis med droger, och en stor mängd vapen.

Tror du att de utökade resurserna har bidragit till att det inte har varit några skjutningar sedan operationen inleddes?
– Det tror jag absolut, jag tror också att vårt arbete har räddat ett och annat liv.

Här slår polisen till mot flera lägenheter i Gottsunda/Valsätra.
Här slår polisen till mot flera lägenheter i Gottsunda/Valsätra.

”Vi har hittat lite grus i maskineriet”

Även om Rimfrost avvecklas i mitten av juni fortsätter polisen i Uppsala att jobba på med samma metoder.

– Vi har organiserat oss lite annorlunda under Rimfrost, vi har hittat lite grus i maskineriet som vi har tagit bort, och vi kommer att arbeta arbeta liknande även efter Rimfrost. Dock med färre poliser, och det är bekymmersamt.

Hur menar du?
– Det är ingen vits att göra husrannsakan och en massa gripande om vi sedan inte hinner med att göra en välarbetat utredning och sedan låsa in dem. Vi står inför en sommar där det kommer att vara oerhört ansträngt läge för våra utredare.

Hur ska ni lösa detta?
– Vi har den personal vi har, vi kommer inte att få något tillskott nationellt. Det kommer att ställa höga krav på både gruppchefer och sektionschefer som kommer att behöva prioritera verksamheten, och se helheten, inte bara deras egen grupp, fortsätter Daniel Larsson.

– En sak som har varit väldigt bra med Rimfrost är att vi har frångått att jobba i stuprör och mer tittat brett, det måste vi fortsätta att göra även nu när Rimfrost avvecklas.

Publisert:

LÄS VIDARE