Coronaviruset

Fem nya coronafall i Sverige: Folkhälsomyndigheten informerar

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Fem nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige i dag.

Tre personer i Västra Götaland, en kvinna i Uppsala och en person i Stockholm.

Totalt har nu sju fall upptäckts i Sverige.

– Vi uppdaterar riskbedömningen löpande men just i dag står vi fast vid vår tidigare bedömning, säger Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare tre personer i Göteborg har konstaterats smittade med coronaviruset. Två av dem har haft kontakt med den man i 30-årsåldern som konstaterades vara sjuk i covid-19 i går. De har upptäckts under ”aktiv smittspårning”, meddelar region Västra Götaland.

”Kontaktspårning pågår och utredning visar att två nära kontakter till den personen har testats positiva. Båda mår väl och har lindriga symtom” skriver region Västra Götaland.

Det ska röra sig om två personer i 30-årsåldern.

Tredje person utanför smittkedjan

Den tredje person, som också ska vara i 30-årsåldern, som bekräftats sjuk i regionen har inte haft någon känd kontakt med det första fallet från i går.

Men personen har också varit i Italien och anlände till Stockholm den 25 februari med flyg från Milano.

”Kontaktspårning har påbörjats av medresenärer på flyget, som kan ha exponerats för smitta. Dessa personer kommer att kontaktas och vid behov undersökas. Ytterligare kontakter och resvägar utreds”, skriver Region Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Stockholms första fall

Det första fallet i Stockholm bekräftades också av Region Stockholm. I ett pressmeddelande uppger de att personen nyligen återvänt från Iran. Personen ska ha uppvisat symtom vid hemkomst och får vård.

– Vi har varit beredda på att få ett bekräftat fall av det nya coronaviruset även i vår region. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där ett av de svenska coronafallen nu vårdas isolerad på infektionskliniken.

Foto: Helena Landstedt / TT

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Fredrik Persson /TT

Han betonar att personen inte har smittats i Sverige. Smittskyddet i Stockholm ska nu kartlägga personens eventuella kontakter.

– Vi har kontaktat några av dem och kommer kontakt ytterligare andra, säger Per Follin vid presskonferensen.

Enligt Follin rör det sig om ett fåtal personer.

Hittills har ett 90-tal personer testats för coronaviruset i Stockholm och ännu är det bara kvinnan som återvänt från Iran som burit på viruset.

Under pressträffen uppger de att Stockholmsfallet är en medelålderskvinna som vårdas i Huddinge och uppges må väl efter omständighterna.

En kvinna i Uppsala vårdas på Akademiska sjukhuset efter att under dagen ha konstaterats vara coronasmittad.

”Vårdas enligt gällande rutin”

Hon fick symtom på en luftvägsinfektion efter att ha vistats i Tyskland och under torsdagen visade det sig alltså att hon bar på viruset sars-cov-19.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala.

I pressmeddelandet framgår att även i Uppsala så pågår kartläggningen över människor som eventuellt utsatts för smittrisk från kvinnan. Hon ska enligt region Uppsala ha smittats efter kontakt med en person som befunnit sig i Italien.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det är hög sannolikhet för fler coronasmittade i Sverige efter kontakt med personer som varit i drabbade regioner. Men att risken för allmän smittspridning i Sverige är fortsatt låg.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I nuläget kommer myndigheten inte att omvärdera riskbedömning för allmän smittspridning i Sverige från den nuvarande låga risken.

– Just i dag står vi fast vid den bedömningen, säger Britta Björkholm.

Där skriver myndigheten att det förekommer ”viss smittspridning också i vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran”.

– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk. Man ska kontakta vården, och göra det via telefon, säger Britta Björkholm.

Det första fallet i Sverige upptäcktes i Jönköping och gällde en kvinna som befunnit sig i Kina när utbrottet där började växa i omfattning. Sveriges andra fall upptäcktes i går i när en man i 30-årsåldern, som återvänt från norra Italien och den explosionsartade smittspridningen där, visade sig bära på viruset.


PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan Sverige hantera ett stort coronautbrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Uppsala