Nu slår köldsmockan till – här blir det 30 minus

avAnna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Med blommande körsbärsträd, fågelkvitter och plusgrader i februari kanske du rotat fram vårjackan ur garderoben?

Häng tillbaka den.

Nu drar snöfall och minusgrader in över landet.

Redan i mitten av februari utropade SMHI att den meteorologiska våren var här i flera delar av landet. Men nu gör vintern come back – med full kraft.

– Efter en lång vinter med temperaturer flera grader över det normala har nu lite mer klassiskt vinterväder nått landet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Foto: Martina Holmberg / TT

Efter ett februari med plusgrader i Svealand och Götaland har termometern de senaste dagarna krupit ner och lagt sig mellan nollstrecket och minus fem, medan de norra delarna av landet har haft temperaturer på nedåt 20 minusgrader.

Och nu på torsdag är det dags för den riktiga köldknäppen.

– Lägsta temperaturen i veckan väntas under natten mot torsdag och natten mot fredag då det blir ned mot 20-30 minusgrader i norr och i söder mellan fem och tio minusgrader, säger Mikael Sjöstrand.

Boende i Lapplands inland kan göra sig redo att plocka fram sina varmaste vinterkläder.

– Där kan det nog bli kallare än trettio minusgrader, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Anders Wiklund / TT

På fredag väntas snöbyar dra in över Östersjölandskapen.

Men den snölyckan blir kort – redan till helgen väntas mildare luft dra in med plusgrader och regn i Götaland och Svealand.

– Det kommer inte att vara gynnsamt för de stora områden i Götaland och Värmland där flödena är höga till extremt höga redan, säger Mikael Sjöstrand.

Men det är ingen idé att ta fram vårjackan.

– Det ser ut som att det kommer vara inslag av kyla och snö även i söder under denna och eventuellt även nästa vecka så det är inte läge att packa ner vinterjackan riktigt än.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Klart.se

SMHI