101-åring smittad av corona – nu är han frisk

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Han föddes när spanska sjukan härjade. Ett drygt sekel senare smittades han av coronaviruset. Men nu har 101-årige "herr P" återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.

Med en dyster rekordnotering på nästan tusen döda i covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar, på bara ett dygn är Italien sannerligen i behov av goda nyheter. Och mannen som kallas "herr P" kanske kan skänka en strimma hopp till det hårt prövade landet.

Mannen fördes i förra veckan till sjukhus i Rimini sedan han testat positivt för covid-19. Men i torsdags skrevs han ut och kunde återvända hem till familjen.

– Herr P föddes 1919, mitt under en annan tragisk världspandemi, har Riminis vice borgmästare Gloria Lisi sagt till lokala medier.

”Kan alla känna hopp”

Spanska sjukan tog miljontals människoliv världen över 1918–1920. Minst 600 000 tros ha dött i influensan i Italien, enligt The Local.

– Under 101 år har han sett allt: krig, hunger, smärta, framsteg, kris och uppståndelse. Och sedan, över hundra år gammal, förde ödet honom till denna nya utmaning, osynlig och fruktansvärd på samma gång, säger Lisi.

– När vi varje dag får tragiska rapporter om ett virus särskilt farligt för äldre, så kan vi alla känna hopp när vi hör en sådan här historia om en person i hans ålder. Herr P klarade det.

Sjukstugan i Sveg under spanska sjukan omkring 1918. Samma år föddes ”Herr P” i Italien.
Foto: OKäND / TT NYHETSBYRÅN
Sjukstugan i Sveg under spanska sjukan omkring 1918. Samma år föddes ”Herr P” i Italien.
Foto: Claudio Furlan/AP/TT
Italienska läkare jobbar med viruspatienter – dock inte i staden Rimini där "herr P" fick vård. Arkivbild.
Publicerad: