Många smittade från kryssningsfartyg i Sydney

Av:  TT-Reuters

Runt 130 människor som stigit i land från ett kryssningsfartyg i Sydney har visat sig vara smittade av coronaviruset. Arkivbild.
Runt 130 människor som stigit i land från ett kryssningsfartyg i Sydney har visat sig vara smittade av coronaviruset. Arkivbild.

Antalet smittade i coronaviruset steg rejält i Australien under tisdagen.

Ökningen kan nästan helt härledas till passagerare som steg i land från ett kryssningsfartyg i Sydney i förra veckan.

Att de 2 700 passagerarna på Ruby Princess tilläts gå i land den 19 mars beskrivs av David Elliott, minister med ansvar för polisen i delstaten New South Wales, som ett "monumentalt misstag". Under tisdagen hade runt 130 av passagerarna konstaterats smittade av coronaviruset och myndigheterna arbetar nu för att hitta fler medpassagerare för att testa dem och ta reda på var de rört sig.

En av passagerarna, en kvinna i 70-årsåldern, har avlidit.

Eftersom fartyget återvände från en elva dagar lång resa till Nya Zeeland bedömdes det inte vara hög risk för coronavirus ombord, trots att runt tio passagerare visade tecken på sjukdom.

Australiska myndigheter varnar nu för hårdare straff för personer som bryter mot uppmaningarna till självisolering.

Landet har rapporterat strax under 2 000 fall av coronavirus, vilket är betydligt färre än på många andra håll i världen. Spridningen ser dock ut att ha tagit fart de senaste dagarna och New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian uppger att den är i ett "kritiskt läge.

Skolorna hålls öppna i stora delar av landet men föräldrar uppmanas ändå att hålla sina barn hemma. Biografer, pubar och religiösa byggnader hålls stängda från och med i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE