Flera döda i attack mot tempel i Afghanistan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Förtvivlade anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.

Minst 25 människor har dödats i en attack mot ett sikhiskt tempel i centrala Kabul i Afghanistan, där många bedjande fanns samlade.

Attacken sker i ett läge där landet plågas av en rad kriser.

Angriparna stormade in i templet strax före klockan 8 i morse lokal tid, enligt inrikesdepartementets talesperson Tariq Arian. Därefter följde en flera timmar lång insats från säkerhetsstyrkor för att försöka rädda besökarna i templet.

Insatsen slutade med att gärningsmännen dödades, enligt Tariq Arian.

Omkring 80 människor kunde räddas – men minst 25 miste livet och 8 skadades under attacken, uppger inrikesdepartementet.

Självmordsbombare

Enligt parlamentsledamoten Narender Singh Khalsa, som företräder den religiösa minoriteten, fanns även självmordsbombare bland angriparna.

– Gärningsmännen inledde sin attack vid en tidpunkt då dharamsala var full av bedjande, säger han, och syftar på en särskilt helig del av tempelområdet.

Den sikhiska minoriteten i Afghanistan utgörs numera av knappt omkring 300 familjer. I slutet av 1980-talet fanns omkring en halv miljon sikher runt om i landet, men de flesta har flytt efter alla år av inbördeskrig och talibanernas framväxt.

USA minskar bistånd

Den islamistiska upprorsrörelsen ligger dock inte bakom onsdagens attack, försäkrar en av dess talespersoner på Twitter.

I stället säger sig IS ha utfört attacken. Terrorgruppen tog även på sig ansvaret för en attack mot gruppen i Jalalabad 2018, då flera människor dödades.

Onsdagens händelser sker i ett läge av stor politisk osäkerhet där de rivaliserande ledarna Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla båda gör anspråk på att vara landets president. Detta samtidigt som USA och talibanerna nått en överenskommelse om att amerikanska styrkor på sikt helt ska lämna landet.

I tisdags meddelade USA att man skär ner biståndet till landet med en miljard dollar i år, och ytterligare en miljard nästa år. Detta efter ett besök från utrikesminister Mike Pompeo där han försökte pressa ledarna Ghani och Abdullah att förhandla fram en lösning, men utan resultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE