Våldtäkt mot barn

Linnéa våldtogs av vårdare på ungdomshem

51-åringen friades i tingsrätten – men döms i hovrätten

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Linnéa trodde att det låsta behandlingshemmet skulle vara en trygg plats där hon kunde få hjälp att komma ut ur mörkret.

Men i stället utsattes hon för upprepade våldtäkter av en 51-årig vårdare.

Nu har mannen dömts till fängelse.

– Det känns så stort att han inte vann, säger Linnéa.

Vårdaren var hennes kontaktperson, och skulle som sådan fungera som en fast punkt på det slutna ungdomshemmet i västra Sverige. Men redan vid deras första samtal så märkte Linnéa att det var någonting som inte stämde.

– Han var väldigt sliskig. Han ville veta saker om mitt sexliv och han undrade hur jag skulle klara mig utan att ha sex under så lång tid.

Frågorna från den 51-årige mannen gjorde dock inte Linnéa förvånad. Trots att hon bara var 17 år vid tillfället var hon van vid att män ville utnyttja henne.

– Det har alltid sett ut så för mig. Det var inget ovanligt.

”Var tacksam över att bli inlåst”

Linnéa utsattes för sexuella övergrepp som barn. Det satte igång en destruktiv spiral, och som 12-åring testade hon droger för första gången. Linnéa hamnade snart i missbrukarkretsar. Hon sålde sex i utbyte mot pengar och narkotika.

I slutet av 2016 blev Linnéa inskriven på ett öppet ungdomshem, men där eskalerade självskadebeteendet. Efter några månader placerades hon i stället på det slutna boendet.

– Jag var tacksam över att bli inlåst. Jag skadade mig själv väldigt mycket och jag var rädd för männen som förgripit sig på mig. Jag tänkte att det skulle vara tryggt på hemmet.

Men bara några dagar efter det första mötet så började vårdaren tafsa på henne.

– Jag blev jätteledsen när han gjorde det. Jag var instängd och han var i en sådan maktposition. Han sa att ingen skulle tro mig om jag berättade. Det var tydligt att han bara såg mig som en knarkare som prostituerat sig och som han kunde göra vad han ville med.

Situationen eskalerade snabbt. Under de kommande veckorna förgrep sig vårdaren på Linnéa flera gånger. Efter övergreppen brukade han sticka till henne några extra cigaretter.

– Han hotade med att jag skulle placeras på isoleringen om jag sa någonting. Jag var jätterädd för honom.

Friades i tingsrätten

Det var först när en yngre flicka på hemmet berättade att vårdaren försökt ta på henne också som Linnéa bestämde sig för att berätta.

– Då tänkte jag att det fick vara nog. Jag kände mig som en storasyster för henne, och jag ville inte att hon också skulle bli utsatt.

Linnéa samlade på egen hand in bevis mot mannen, som hon senare gav till polisen. På senhösten förra året åtalades mannen för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av en person i beroendeställning.

Tingsrätten konstaterade att Linnéas redogörelse var sammanhängande och detaljrik. Den stöddes dessutom av flera vittnesmål från andra flickor på boendet.

Trots det så friades mannen. En av de viktigaste orsakerna till det var att de insamlade spåren inte innehöll några spermier.

– Jag var helt förstörd. Jag var så besviken och sårad. Jag skämdes jättemycket. Det kändes som att ingen skulle tro mig, utan att de skulle tro på hans historia i stället.

– Jag var på ett samtal efteråt med en behandlare och då sa jag att om något liknande skulle hända igen så skulle jag inte anmäla eftersom det bara skulle bli nerlagt.

Advokaten: ”Min klient reagerade negativt”

Den friande domen överklagades, och tidigare i veckan kom beskedet från hovrätten. Mannen dömdes till 3,5 års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn.

Den högre instansen skriver att det är fastställt att det finns sädesvätska från vårdaren i det insamlade materialet. Dessutom anser hovrätten att mannens berättelse inte minskar styrkan i åklagarens bevisning.

– Vi har gjort en annan bedömning än tingsrätten och det är därför vi landat i ett annat domslut, säger hovrättsrådet Mia Schenck Blomqvist.

Vårdaren företräds av advokat Michael Hansson. Han är kritisk till avgörandet.

– Min klient reagerade naturligtvis negativt på detta. Han har förnekat brott hela tiden, och den inställningen har inte ändrats.

– Jag tycker hovrätten är ganska torftig i sina formuleringar. Jag misstänker att min klient kommer instruera mig att överklaga.

Är drogfri och jobbar heltid

När Linnéa fick beskedet om den fällande domen så trodde hon först inte att det var sant.

– Jag fick be kvinnan som jag pratade med att upprepa det hon sagt för att jag skulle kunna landa i det.

– Det känns så starkt att jag blir trodd, att jag äger min historia och att jag kan berätta om detta. Det var inte han som vann.

Linnéa är nu fri från drogerna. Hon bor i en egen lägenhet och jobbar som personlig assistent.

– Den sista gången jag var ute och knarkade kände jag en enorm tomhet och maktlöshet. Jag bestämde mig för att jag aldrig skulle utsätta mig för det igen.

– Jag har bil och betalar räkningar och skatt som en vanlig medborgare. Det känns fantastiskt fint.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Flera vårdare anmälda för våldtäkt på ungdomshemmet

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldtäkt mot barn

Sexuella övergrepp

Sis, Statens institutionsstyrelse

LVU, lagen om vård av unga