Ecuadors president föreslår skattereform

avTT

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Ecuadors president Lenín Moreno ska be "dem som har mer att betala mer". Arkivbild.

Efter att massiva protester tvingat honom att backa om slopade bränslesubventioner presenterar Ecuadors president Lenín Moreno nu i stället en skattereform som ska minska landets budgetunderskott.

Bland förslagen finns en ny skatt på företag med årlig omsättning över en miljon dollar, motsvarande 9,6 miljoner kronor, vilket enligt Moreno kommer inbringa drygt 50 miljarder kronor under de närmaste tre åren. Dessutom begränsas möjligheten för höginkomsttagare att göra skatteavdrag för personliga utgifter.

– Vi kommer att be dem som har mer att betala mer, kommenterar Moreno.

Ecuador har i en uppgörelse med långivaren Internationella valutafonden (IMF) åtagit sig att komma till rätta med landets budgetunderskott och skattereformen är en del i de ansträngningarna. Moreno har tidigare presenterat omfattande nedskärningar i de offentliga utgifterna samt försäljningar av statliga bolag.

Parallellt med skattereformen meddelar Moreno att arbetet med att reformera bränslesubventionerna, som årligen kostar 13,5 miljarder kronor, kommer att fortsätta. Men efter de senaste veckornas protester är presidenten noga med att påpeka att utformningen inte ska slå mot ekonomiskt utsatta grupper.

– Ett nytt förslag måste innehålla en politik för bränslesubventioner, en politik som är rättvis, effektiv och skyddar de fattigaste, säger Moreno.