Amazonas

Kvicksilver hot mot Amazonas delfiner

Av: 

TT

Kvicksilver som sprids i vattnet vid guldvaskning är ett hot mot delfiner och fiskar i Amazonas, visar en ny studie. Arkivbild.
Kvicksilver som sprids i vattnet vid guldvaskning är ett hot mot delfiner och fiskar i Amazonas, visar en ny studie. Arkivbild.

NYHETER

Floddelfinerna i Amazonas hotas av kvicksilverförgiftning, till stor del beroende på illegal guldvaskning, enligt en ny studie.

Av 46 undersökta delfiner var samtliga förorenade av kvicksilver. I hälften av djuren var nivåerna höga, enligt studien som genomförts av Världsnaturfonden i samarbete med flera andra organisationer.

Olaglig guldvaskning, där kvicksilver används för att separera den värdefulla metallen från andra mineraler, pekas ut som huvudorsak. Men det finns fler bidragande faktorer, enligt Marcelo Oliveira vid Världsnaturfonden i Brasilien.

– Kvicksilver förekommer naturligt i Amazonas, men sprids i vattnet på grund av skogsavverkning och bränder och hamnar i delfiners och fiskars mat, säger han.

Höga halter av kvicksilver är också ett hot mot nästan 20 miljoner människor som lever i Amazonas och äter förorenad fisk.

– Kvicksilver kan finnas kvar i matkedjan i upp till 100 år. Det är ett stort problem, säger Marcelo Oliveira.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Myndighet pekar ut företag för giftdumpning

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazonas

Delfiner

Kvicksilver

Miljöförstöring