Så fick kronprinsessan sin oslipade diamant

Publicerad 2019-06-19

Kungen gifte sig av kärlek och hoppades att hans barn också skulle göra det.

Och jo, Victoria föll handlöst för Daniel Westling – en helt vanlig kille.

Nio år senare ser Victoria och Daniel fortfarande förälskade ut.

I slutet av 2001 hade kronprinsessan Victoria kommit tillbaka från USA. Där hade hon pluggat ett par år och kommit över sina problem som hon själv kallat för ”krux i själen”.

Dåvarande pojkvännen Daniel Collert följde med till USA men förhållandet tog slut. Mycket för att han inte stod ut med den närgångna uppmärksamheten.

Madeleine tipsade

Kronprinsessan hade inte tränat under USA-tiden. ­Lillasyster Madeleine tipsade henne om en bra personlig tränare, PT, på gymmet Master training i Stockholm. PT:n var förstås Daniel Westling.

Det var Madeleine som tipsade Victoria om den trevlige personlige tränaren på gymmet Master training i Stockholm.

Han var mycket uppskattad, både som PT och som person. Lugn, trygg och påtagligt fysisk, han tar gärna i den han talar med på ett sätt som känns trevligt och aldrig närgånget.

Victoria och Daniel fick genast bra kontakt. De hade tid att prata mycket eftersom kronprinsessan ofta kom på udda tider, sena kvällar och helger, för att slippa alla blickar.

Avskydde rampljuset

Daniel lät Victoria leda deras förhållande i den riktning och i den takt hon önskade. Redan efter någon månad var det tydligt att hon kände mer för Daniel än det förtroende och den vänskap många känner för sin PT.

Det var hon som föreslog att de skulle gå på bio. Middag hemma på Drottningholm var hennes idé. Trevande och osäkert i början. Efteråt har kronprinsessan sagt att hon var rädd för att deras fina vänskap skulle skadas om de blev ett par.

För Victoria räckte det inte bara med en blivande man som hon älskade och som älskade henne. Gemen­samma intressen och gemensam syn på livet är förstås också bra. Men det krävs mer av en prinsgemål. Han måste gilla att vara prins. Om inte älska så i ­alla fall stå ut med att vara i rampljuset och att hans hustru är den som kommer först i alla officiella sammanhang. Och han måste vara medveten om att prinsgemål är ett yrke på livstid.

Oartig, hetsig och slapp stil

I början avskydde Daniel det som följde med livet som pojkvän till Sveriges kronprinsessa. Fotografer och journalister som låg på lur överallt. Han skrek och gormade åt dem, visade sin ilska. Victoria som var van tog det lugnt.

Bland pressen växte missnöjet med Daniel. Han var oartig med ett hetsigt humör, och vissa undrade om Daniel verkligen var något för kronprinsessan.

Paret syntes tillsammans på en hockeymatch 2008.

Efter ett par år började killen från Ockelbo långsamt ändra stil. Hockey­frillan byttes mot bena och sidkamning. De urtvättade munkjackorna och den eviga truckerkepsen dumpades. Snygga kashmirtröjor, märkesjeans och kostym kom i stället.

Förlovningen dröjde

Redan tidigt i förhållandet tog Daniel med Victoria till Ockelbo för att hälsa på hans föräldrar. Det sägs att det var första gången han hade tagit hem en flickvän och man undrar förstås om Olle och Ewa Westling i förväg hade fått veta vem ­sonens flickvän var.

Invånarna i Ockelbo såg med stolthet på att Victoria hade fallit för en bygdens son. De lönade paret genom att aldrig stirra på dem utan hälsa normalt och artigt och konsekvent visa media åt fel håll när de frågade var Westlings bodde.

Daniel fick gå i prinsskola, fila på allmänbildningen, plugga kungalängder, uppgradera engelskan, drillas i vett och ­etikett och mycket annat som vanliga unga män inte behöver ha en aning om.

På bröllop 2009. Från truckerkeps till mer välkammad prinskandidat.

Först var kungen och drottningen inte särskilt tilltalade av dotterns val av pojkvän. Ytligt sett hade han inget som gjorde honom till en bra prinskandidat och blivande äkta man. Det var en av anledningarna till att det skulle dröja innan det blev förlovning.

En dag kände Daniel sig redo. Det var i februari 2009, datumet har inte avslöjats, men en kvalificerad gissning är alla hjärtans dag.

Victoria och Daniel förlovade sig 2009.

Var svårt sjuk

Daniel hade diamant­ringen i fickan när han och Victoria promenerade på Mälarens knarrande is i det gnistrande solskenet utanför Drottningholms slott. Hon gick lite före och han klappade henne lätt på ­axeln. När hon vände sig om gick Daniel ner på knä, höll fram ringen och bad henne bli hans hustru.

– Det blev ett ja, ja, ja, jaaa!, sa kronprinsessan i förlovningsintervjun den 24 februari 2009.

Vad ingen utanför familje­kretsen visste då var att ­Daniel var svårt sjuk i en medfödd njur­sjukdom. Den upptäcktes av en slump efter en olycks­händelse när han var 16. Därför var Daniel extremt noga med sin hälsa, hade aldrig använt tobak eller ­alkohol, tränade regelbundet och åt hälsosamt.

Var inte vid hans sida

Året innan förlovningen visade njurarna att de var på väg att ge upp. Daniel fick börja med dialys och både Olle och Ewa Westling ­undersöktes för att se om de var lämpliga donatorer. Olle hade bäst förutsättningar.

Under förlovningsintervjun reagerade många på att Daniel såg uppsvullen ut. Två dagar senare svimmade han under en middag. Njurtransplantationen började genast förberedas. I slutet av maj kom ett pressmeddelande: Daniel hade fått en njure av sin pappa och båda mådde bra.

Victoria var inte vid hans sida då. Hon ­hade rest till Grönland tillsammans med kronprins Frederik av Danmark och kronprins Haakon av Norge, en studieresa som var inbokad långt innan ­operationen och som inte kunde avbokas. Den som led mest av det var kronprinsessan men hon såg till att de hade flitig telefonkontakt.

Rördes till tårar

Tiden fram till bröllopet den 19 juni året efter var som en personlig eriksgata för den blivande prinsen. Han, som tidigare hade ­hållit så låg profil, behövde visa upp sig för svenska ­folket och övertyga dem om att han var värdig att bli vår kronprinsessas make.

I juni 2010 drabbades så Sverige åter av bröllopsyra - precis som 34 år tidigare när kungen och Silvia gifte sig.

Lyckligare brudpar än Victoria och Daniel har nog aldrig setts i Storkyrkan. Vår kronprinsessa skulle gifta sig med en helt vanlig kille, som stod i oklanderlig frack med sin brud i en ­ljuvlig brudklänning gjord av Pär Engsheden och med drottning Joséphines kamédiadem på huvudet, precis som en gång hennes ­mamma.

Smärre sensation

Längs kortegevägen, runt slottet och Storkyrkan väntade människor i tusental. En del hade säkrat en bra plats redan i gryningen. Allt direktsändes i tv.

På bröllopsmiddagen ställde den pinfärske prinsen till med en smärre sensation. Han höll ett så kärleksfullt och vackert tal till sin nyblivna hustru att hon inte kunde hålla tårarna borta när han avslutade, ”Victoria, störst av allt är kärleken, jag älskar dig så”. Hon var inte ensam om att gråta av rörelse.

Nio år senare ser Victoria och Daniel fortfarande förälskade ut. Att de har fått barnen Estelle, 7, och Oscar, 3, verkar bara ha fördjupat deras känslor för varandra.

Så det är bara att ­gratulera till linnebröllopet och önska dem många, många lyckliga år tillsammans.