Coronapandemin

Första svenska dödsfallet med coronasmittad vårdpersonal

Kollega: ”Hon var duktig på sitt jobb”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

En kvinnlig anställd inom sjukvården i Uppsala har avlidit sedan hon blivit smittad av covid-19, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Hon hade tidigare varit helt frisk, säger en kollega.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att den vårdanställde hade behandlat covid 19-patienter och därmed själv blivit smittad. Detta tillbakavisades senare av Region Uppsala.

Akademiska sjukhuset vill inte bekräfta några detaljer mer än att det finns personal som dött av covid-19 i regionen. Sjukhusets presschef, Elisabeth Tysk, säger i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet:

– Bland de fall av covid-19 som har konstaterats i Uppsala län, även avlidna, finns personer som har sin anställning hos Region Uppsala.

Genrebild från infektionsklinik.

”Fel skyddsrockar”

Den avlidna kvinnan hade jobbat inom infektionssjukvård i många år och var duktig på sitt jobb, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Hon avled i fredags efter att ha vårdats för covid-19. Hennes kollegor har tagit hand om henne.

Regionen har inte gått ut internt med händelsen och någon tyst minut har inte hållits. Aftonbladets uppgiftslämnare säger att det samtidigt råder brist på utrustning.

– Det börjar sina på skyddsutrustning. Vi måste återanvända engångsmaterial och har fel skyddsrockar.

Ambulanssjukvårdare med provtagningskit.

”Uppmanas stanna hemma”

Presschef Elisabeth Tysk vill inte uppge hur den avlidna antas ha blivit smittad.

– Av hänsyn till sekretess lämnar Region Uppsala inte ut uppgifter om exakt var personer har eller har haft sin anställning eller hur man tror att de har fått infektionen, om detta alls är känt.

I vilken utsträckning vårdpersonal har blivit smittad av det nya corona-viruset finns det inga uppgifter om.

– Region Uppsala redovisar varje månad sjukfrånvaron bland medarbetare. Uppgiften kan tas fram på verksamhetsnivå. Sjukfrånvaron finns däremot inte redovisad uppdelad på olika diagnoser.

Elisabeth Tysk uppger att alla medarbetare som har luftvägssymtom uppmanas att stanna hemma. Samt att testning av personal genomförs vid symtom oavsett vilka man arbetat med.

Under dagen har det även kommit rapporter om att personal inom hemtjänsten i Skellefteå avlidit. Personen var i 50-års åldern och arbetade enligt norran.se i ett område där det fanns bekräftad smitta hos en brukare.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här


Läs mer om coronapandemin


Publisert:

LÄS VIDARE

Flera läkare och sjuksköterskor intensivvårdas

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Akademiska sjukhuset

Coronaviruset

Region Uppsala

Uppsala