Publicerad:
Uppdaterad:

Trump stoppar utbetalningar till WHO

Av: Hans Österman, Niklas Eriksson, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s president Donald Trump meddelade på tisdagskvällen att han stoppar landets utbetalningar till Världshälsoorganisationen, WHO.

– De har brustit i sin hantering och måste hållas ansvariga, sa Trump.

Beslutet möts av stark kritik från bland annat FN.

Beskedet kom på Vita husets dagliga coronapressträff. Enligt Donald Trump stoppas USA:s utbetalningar till WHO tills vidare medan det genomförs en utredning av deras coronahantering.

Utredningen kan enligt Trump ta mellan 60 och 90 dagar.

USA är WHO:s största givare, med omkring 400 miljoner dollar förra året, skriver TT. Summan motsvarar cirka 15 procent av organisationens budget.

Efter beskedet riktade Trump hård kritik mot WHO och anklagade dem till och med för att ha dolt uppgifter om smittspridning för att skydda Kina. Han sa att deras beslut att inte stoppa flyg från Kina visat sig vara ödesdigert.

– Det hade varit så enkelt att vara sanningsenlig, sa Trump.

Trump: WHO har spridit desinformation

Donald Trump sa att WHO har tagit Kinas uppgifter för sanna utan granskning. Han anklagade också WHO för att ha ha orsakat ett ”tjugofaldigande” av antalet coronafall i världen.

– WHO har spridit Kinas desinformation om viruset. Hade WHO gjort sitt jobb och skickat medicinska experter till Kina för att objektivt undersöka situationen, och påpekat Kinas brist på transparens, hade utbrottet kunnat begränsas till väldigt få dödsfall.

Trumps besked att frysa pengarna till WHO följer ett mönster av skepticism mot internationella organisationer. Han har tidigare ifrågasatt USA:s finansiella bidrag till både FN och Nato och dragit sig ur klimatavtal.

”Försöker hitta syndabockar”

Smockan mot WHO kan också vara ett sätt att flytta fokus från den interna kritik som riktats mot Trump för hans hantering och uttalanden kring coronapandemin.

– Just nu sker koordinerade ansträngningar i Vita huset och bland deras allierade för att försöka hitta syndabockar för de fatala misstag som presidenten gjorde i virusutbrottets tidiga stadier, säger den demokratiska senatorn Chris Murphy från Connecticut till CNN.

Han tillägger att det är ”ironiskt” att Trump själv var ute och hyllade Kinas hantering av coronautbrottet.

Den 24 januari twittrade presidenten:

”Kina har jobbat väldigt hårt för att begränsa coronaviruset. USA uppskattar stort deras ansträngningar och transparens. Det kommer att bli bra. Jag vill särskilt, å det amerikanska folkets vägnar, tacka president Xi!”

Kritik från flera håll

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är en av dem som kritiserar Donald Trump för beslutet att stoppa USA:s utbetalningar till Världshälsoorganisationen.

Han säger att det "inte är rätt tid att reducera resurserna för WHO och andra organisationer som bekämpar viruset", rapporterar flera medier.

Fler inom hälsofältet håller med.

Richard Horton, chefredaktör för den väl ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet, skriver att Trumps beslut är ett ”brott mot mänskligheten”.

”Varje forskare, varje sjukvårdare, varje medborgare måste revoltera mot detta förskräckliga svek mot den globala solidariteten”, skriver han enligt The Guardian.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade också beslutet i Aftonbladet TV på onsdagsmorgonen:

– Det är väldigt olyckligt i det här läget, när WHO är en så viktig part i den här pandemin. Det är svårt att förstå vem som ska ta den rollen om inte WHO fanns där. Sen kan man fundera på hur olika aktörer tagit ansvar i den här pandemin, men det får man fundera på efteråt. Att sluta nu är inte bra.

– Det finns många som har åsikter om WHO och hur de fungerat. Men att därifrån gå till att sluta med nationella betalningar är ur vårt perspektiv ett väldigt olyckligt steg.

USA:s president Donald Trump på tisdagens coronapressträff.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump på tisdagens coronapressträff.

PODD Så hårt kan coronaviruset slå mot svenska jordbruket

Sveriges bönder kan drabbas hårt av coronakrisen när säsongsarbetare från utlandet inte har möjlighet att ta sig hit. Arbetslösheten ökar lavinartat i landet och frågan är om de som blivit permitterade borde få jobb inom lantbruket? Vilket är det värsta scenariot vi står inför? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: