Världens få virusfria hörn håller andan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Strandlek i Palau. Önationen är ett av ett krympande antal länder i världen som inte har några fall av covid-19. Arkivbild.
Foto: Itsuo Inouye/AP/TT
Strandlek i Palau. Önationen är ett av ett krympande antal länder i världen som inte har några fall av covid-19. Arkivbild.

NYHETER

De blir färre och färre. Men det finns fortfarande några platser i världen som inte har drabbats av coronaviruset. Än. Många avlägsna önationer håller andan och hoppas att de inte står näst på tur.

Det kan förändras snabbt. Men i skrivande stund finns det fortfarande några hörn i världen som hittills har klarat sig undan coronaviruset. Önationer som exempelvis Samoa, Tonga, Salomonöarna, Marshallöarna och Mikronesien har ännu inga bekräftade fall av covid-19.

I Palau, omgivet av Stilla havet och med hundratals mil till närmsta granne , tycks det isolerade läget i kombination med strikta reserestriktioner ha hållit viruset borta. Men hos den 28-åriga konstnären Klamiokl Tulop växer oron för att önationens omkring 18 000 invånare står näst på tur.

"Spänt läge"

– Läget blir allt mer spänt och det känns jobbigt bara att gå och handla, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Antarktis är den enda kontinent som hittills verkar skonad – och de omkring 90 personerna på Australiens fyra forskningsstationer kan till skillnad från andra australier fortfarande gå till gymmet eller äta en stor middag tillsammans.

Turkmenistan och Nordkorea har fortfarande inte några officiellt bekräftade fall. Men många ställer sig frågan om de nordkoreanska uppgifterna verkligen går att lita på.

Brist på utrustning

Den slutna diktaturen ska visserligen ha vidtagit drastiska åtgärder för att stoppa viruset långt tidigare än de flesta andra länder. Men år av isolering och sanktioner har slagit hårt mot hälso- och sjukvårdssystemet. Det innebär att det kan råda brist på testutrustning och att man därför faktiskt inte har upptäckt ett enda fall, enligt medicine doktor Kee B. Park.

– De kanske har fall men vet inte hur de ska upptäcka dem. Därför kan de fortsätta att hävda att de inte har några bekräftade fall, säger Park, som undervisar på Harvard Medical School, till The New York Times.

Publicerad:

LÄS VIDARE