Nyckelvittnets Palmeteckning: De stod i en klunga

Här är nyckelvittnets teckning över förloppet då Olof Palme mördades.

I nyligen avhemligade förhör berättar Anna Hage att mördaren och paret Palme stod i en “klunga” med ansiktena mot varandra innan skotten föll.

– De stod ihop, berättar hon för polisen.

Anna Hage är nyckelvittnet som var först framme vid Olof Palme efter att skotten hade fallit. 

Vid tidpunkten för mordet studerade hon till sjuksköterska och hon satte direkt i gång med hjärt- och lungräddning – men statsministerns liv gick inte att rädda. 

Statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan.
Statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan.

I februari 2018 kom Anna Hage ut med en uppmärksammad bok, ”30 år av tystnad”, och hon deltog tidigare i år i SVT:s specialsändning om Palmemordet i samband med polisen och Åklagarmyndighetens presskonferens. 

Av tidigare okända förhör med Anna Hage från 2018 framgår nu att nyckelvittnet, som själv satt i en bil på Sveavägen, sett mer av förspelet till mordet än vad som tidigare varit känt.

Anna Hage var först på plats när statsminister Olof Palme mördades. Nu har hon skrivit boken "Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme" tillsammans med författaren Ana Udovic.
Anna Hage var först på plats när statsminister Olof Palme mördades. Nu har hon skrivit boken "Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme" tillsammans med författaren Ana Udovic.

Stod i klunga

Under förhöret ritade hon upp en skiss över hur mördaren stod i relation till paret Palme. I förhöret beskriver hon att de tre personerna stod i en klunga, eller i en grupp, och att Lisbeth och Olof Palme var vända mot mördaren innan skotten föll.

“På fråga om Annas minnesbild av hur Lisbeth och Olof Palme hade sina ansikten riktade när hon la märke till personerna så är hon i dag av uppfattningen att de stod i en klunga/grupp och inte hade ansiktena mot Anna. Anna är av uppfattningen att de stod ihop och att de inte gick med ansiktena i riktning mot Anna”, skriver polisen i sammanfattningen av förhöret.

Hon beskriver också hur Olof Palme föll med ryggen mot henne när hon satt i bilen på Sveavägen.

Anna Hage anmärker i förhöret att hon aldrig tidigare berättat för polisen om att mördaren och makarna Palme stod i en klunga med ansiktena riktade mot varandra innan skotten. I förhörsutskriften skriver polisen att Anna Hage säger “att hon nu har fått frågor som hon aldrig tidigare har fått, som exempel har hon aldrig tidigare svarat på hur de stod i förhållande till varandra”.

Känner inte igen Engström

Under förhöret förevisades Anna Hage också en film på när den nu utpekade Palmemördaren Stig Engström genomför en rekonstruktion av sin vittnesberättelse i SVT efter mordet.

Hon känner inte igen Engström och säger om bilderna som polisen visar att “hennes känsla är att personen springer för framåtlutad”.

Av mördaren såg hon, enligt de nya förhören, att han hade mörka kläder och eventuellt en jacka eller kappa som gick ner över låren. Hon berättar hur mannen “smidigt” sprang i väg från mordplatsen

– Det var kontrollerat, han funderade inte över vad som hade hänt utan han sprang medvetet från platsen utan fördröjd effekt, säger Anna Hage i förhör.

Stig ”Skandiamannen” Engström.
Stig ”Skandiamannen” Engström.

Genomförde fotokonfrontation

I sin bok skriver Anna Hage också om hur hon ett par år efter mordet blev uppsökt av en man, som var klädd i något slags militär uniform, som försökte tysta henne från att berätta om vad hon sett kring statsministermordet.

Av polisens handlingar framgår att man försökt utreda vem mannen var genom bland annat en fotokonfrontation förra sommaren där Anna Hage förevisats tio porträtt. Men undersökningen förefaller inte ha lett någon vart.

Aftonbladet har sökt Anna Hage.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert: