Hur mår du? – en serie om psykisk ohälsa

PRESENTERAS AV

Chatta med psykologen om corona och psykisk ohälsa

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Trygghet som försvinner, rutiner som ruckas, oro som ökar.

Psykologtjänsten Mindler har sett en samtalsökning med 30 procent sedan coronavirusets utbrott.

Nedan kan du chatta med Mindlers psykolog Elin Börestam – som svarar på dina frågor om psykisk ohälsa och coronakrisen.

Chatta med Mindlers psykolog Elin Börestam - som svarar på dina frågor om psykisk ohälsa.

Skriv inlägg
 • Frida Söderlund

  Tack alla som chattat de här två dagarna! Det är viktigt att lyfta hur man mår till sin omgivning och vill ni ha fler tips från Elin så finns en artikel med henne här.

  Ta hand om er! 

 • Om man har fobi för att prata i tfn eller video som det är nu... och hela samhället gör så nu, hur ska man bli av med sin telefonskräck på ett bra sätt?

  Karro

  Hej Karro. Låter tufft. Att mer eller mindre tvingas göra saker man inte känner sig bekväm med är begripligt nog krävande och olustigt. Försök undersök vad exakt och konkret du finner obehagligt i att prata i telefon. Kartlägg för dig själv vilka moment du kan behöva öva på och rangordna dessa moment utifrån svårighetsgrad. Jag skulle sedan rekommendera dig att stegvis öva på dessa moment. Börja med att ringa personer som står dig nära och som gärna har insikt i hur du upplever detta med att telefonera. Kanske kan du rollspela diverse telefonsamtal med någon eller några du har tillit till. Stegvis övning ger färdighet. Visa dig själv tålamod i processen. För varje samtal du genomför, ju närmare ditt mål kommer du. Lycka till!

  Elin Börestam
 • Jag isolerade mig den 14 mars, mat hemkörd, apoteksvaror hemkört osv. Tar emot med handskar, torkar av alla varor med handsprit. Trasiga glasögon, klippte mig senast i januari, blev tvungen att med tandvärk gå till tandläkaren, han tog dock emot med visir och skyddsdräkt. Blev då nödgad att möta andra, kryssade fram på trottoar, backade i bland. Varit ute i naturreservat flera dagar i veckan dit jag tagit bilen, legat i mossan och sovit ibland. Hur tar man sig ur rädslan? Jag har svårt att se hur jag ska våga leva ”normalt” igen!

  Ellem

  Hej Ellem. Låter som ditt liv har blivit en hel del inskränkt det senaste halvåret. Gott att höra att du tar dig ut i naturen. Hur ser det ut med sociala kontakter? Tar du hjälp av digitala verktyg för att på så sätt hålla kontakt med folk? Rädsla är en viktig känsla som ska hjälpa oss i farliga och hotfulla situationer. Din hjärna har tydligt tolkat den situation vi är i som mycket farlig och du har därför tagit till strategier för att hålla rädslan i schack. Situationen är helt klart allvarlig, men för din del låter det som att du gör mer än vad som rekommenderas av myndigheterna. Över tid brukar inte isolering vara en gynnsam strategi då det går ut över vårt välbefinnande och vår livskvalitet. För att övervinna rädslan behöver vi sakta men säkert möta det som vi räds för (och samtidigt förhålla oss till folkhälsoinstitutets rekommendationer). För detta behöver vi ofta göra en plan för hur vi bäst ska gå tillväga för att närma oss obehaget som kommer av att göra sådant vi är rädd för. En sådan plan och ett passande upplägg just för dig och din situation kan du få hjälp med genom att ta kontakt med psykolog. Att be om hjälp är en styrka, inte en svaghet.

  Elin Börestam
 • Om man bara vill må lite bättre typ höja sitt eget mående på en dålig dag, vad skulle du rekommendera då? Känner att man har lättare nu att falla ner lite i en svacka. Tack för hjälp! Mvh Karolin

  Karolin Nilsson

  Hej Karolin. Det finns mycket man kan göra, men bra att tänka på att göra det enklast möjligt så att inte steget blir för stort för att faktiskt genomföra det man tänkt. Gör gärna en lista på aktiviteter som du vanligtvis ägnar dig åt och prioritera aktiviteter utifrån svårighetsgrad/tillgänglighet och börja med det som du menar att du kan få genomfört redan idag. Fortsätt med det ett tag och gå sedan upp i "hierarkin" av välgörande aktiviteter. Några konkreta tips kan vara att laga en låtlista med musik som höjer stämningsläget något. Gå ut en tur medan du har din favoritmusik i hörlurarna. Sänd iväg låtlistan till en vän föra tt på så sätt visa omtanke för någon annan (som igen kan få oss själva att må lite bättre) och samtidigt upprätta hålla viktiga sociala kontakter. 

  Elin Börestam
 • Hej senast jag fick influensa så var det droppen som fick bägaren att rinna över, då "aktiverades" min utmattningsdepression. Är sedan 2 år frisk (Ja frisk blir man ju aldrig men mycket bättre). Men nu så blir jag stressad av allt som har med Corona att göra rädd att jag åker dit igen och även att inte veta hur man drabbas om man får det, även orolig för mina anhöriga. Min situation är mycket bättre nu men eftersom jag vet att det är lättare att åka dit igen. Jag har verktyg för att slappna av men detta tär på mig ändå.

  N N

  Det är inte ovanligt att vi blir sjuka efter en längre period av stress utan återhämtning. Du beskriver en oro för att utveckla utmattningsdepression på nytt och har en samtidig oro för att du eller någon i din närhet ska insjukna i corona. Det finns sätt att hantera både stress och oro, och det bästa är att göra det i ett tidigt skede, innan det helt tar över. Jag vill rekommendera dig att ta kontakt med psykolog på fysisk eller digital vårdcentral för att redan nu ringa in de områden du kan behöva prioritera att jobba med - med stöd från din psykolog. 

  Elin Börestam

ANNONS

Träffa en psykolog online – garanterad tid inom 24 timmar

Extern länk från Mindler

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Nova Miller, 18 flyttade till Los Angeles - men coronan ställde in allt

ÄMNEN I ARTIKELN

Hur mår du? – en serie om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

Coronaviruset

Mindler