Kraftiga reaktioner på utvisningen av Buket, 10: Omänskligt

Beslutet att utvisa 10-åriga Buket har väckt starka reaktioner.

En som reagerat kraftigt är Anne Ramberg, tidigare generalsekreteraren i Advokatsamfundet, som är kritisk till Migrationsverkets bedömning.

– Ett 10-årigt barn ska inte skickas iväg till ett land utan någon som kan ta hand om det, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare berättat om 10-åriga Buket som ska utvisas till Turkiet efter sex år i Sverige – trots att ingen vet var hennes föräldrar är.

Efter publiceringen har flera upprörda läsare hört av sig och menar att utvisningsbeslutet är ”omänskligt”.

”Blir så arg och upprörd.” skriver en läsare medan en annan menar att det är ”fullständigt vettlöst att skicka henne till Turkiet”.

Även i sociala medier har reaktionerna varit starka.

”Blir så trött när jag ser detta. Riksdagen har beslutat att Barnkonventionen är svensk lag. Har väldigt svårt att se att detta stämmer överens med nu gällande svensk lag”, skriver riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD).

Magnus Jacobsson (KD).
Magnus Jacobsson (KD).

”Grymt beslut”

Även Anne Ramberg, tidigare generalsekreteraren i Advokatsamfundet, har reagerat kraftigt på beslutet kring Bukets framtid och menar att det både är grymt och oproportionerligt.

– Man måste kunna ha två saker i huvudet samtidigt: länder har självklart rätt att reglera invandring även när det handlar om barn, men ett barn på 10 år ska inte behöva skickas iväg till ett land där det inte finns någon som kan ta hand om henne.

– Jag tycker att det är sorgligt, säger hon till Aftonbladet.

Anne Ramberg.
Anne Ramberg.

”Inte realistisk”

Migrationsverkets bedömning att Buket kan återvända med sin pappa eller att hennes mamma kan ta emot henne i Turkiet är orimlig, menar Ramberg.

– De gör en massa antaganden. Att hon kan åka hem med pappan fastän han är försvunnen eller tas emot av sin mamma som lämnade henne som spädbarn? Utifrån det som framgår av artikeln är analysen inte realistisk, utan lämnar mycket i övrigt att önska, säger hon.

Buket, 10, som ska utvisas till Turkiet.
Buket, 10, som ska utvisas till Turkiet.

Att myndigheten i sin bedömning menar att man inte kan ta hänsyn till ”svikna förhoppningar, oro för framtiden och sociala och ekonomiska problem” menar Anne Ramberg är raljant, och menar att det rimliga vore att låta Buket få stanna i Sverige med sin fasters familj.

– Det här handlar om hennes möjligheter att leva ett fullgott liv, de är begränsade om hon hamnar på barnhem i Turkiet. Här lever hon i en funktionell miljö, har en trygg uppväxt och det finns förutsättningar för henne att bli en del av samhället här.

Under tisdagen har två namninsamlingar startats till stöd för att Buket ska få stanna i Sverige. Även där kommenterar folk beslutet.

”Man utvisar inte 10 åriga flickor till ett okänt öde. Bara ett kriminellt samhällssystem gör så”, menar en man som skrivit under insamlingen.

Familjen hoppas att Migrationsöverdomstolen ska ta upp fallet och göra en annan bedömning än Migrationsverket.
Familjen hoppas att Migrationsöverdomstolen ska ta upp fallet och göra en annan bedömning än Migrationsverket.
Publisert:

LÄS VIDARE