Lund

Våldtäktsdömd läkarstudent får studera vidare

Av: 

TT

En läkarstudent som har dömts för våldtäkt av en annan läkarstuderande får studera vidare på Lunds universitet, enligt en dom från förvaltningsrätten. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

NYHETER

En läkarstudent som i somras dömdes till två års fängelse för våldtäkt av en annan läkarstuderande får fortsätta sina studier vid Lunds universitet, enligt en dom från förvaltningsrätten i Stockholm.

Universitetet vill stänga av studenten, men domstolen gör bedömningen att han inte "utgör en påtaglig risk för andra i sin utbildningsmiljö, vilket enligt lagen är en nödvändig förutsättning" för avskiljning vid studier.

"Förvaltningsrätten tar i målet inte ställning till om det är lämpligt för den studerande att i framtiden erhålla läkarlegitimation och att arbeta som läkare", säger rådmannen Johan Gefvert i ett pressmeddelande.

Läkarstudenten har överklagat våldtäktsdomen till hovrätten. Till skillnad från Högskolans avskiljandenämnd anser förvaltningsrätten att det går att göra en riskvärdering av den våldtäktsdömde studenten innan en dom vunnit laga kraft.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Universitet vill stänga av våldtäktsdömd läkarstudent

ÄMNEN I ARTIKELN

Lund

Skola & utbildning

Sexualbrott

Våldtäkt

Lunds universitet

Förvaltningsrätten