Socialdemokraterna och SD kan vara jämnstora

avTT

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfvens respektive partier kan vara lika stora. Arkivbild.

Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna – nu kan partierna vara lika stora enligt en Sifo-undersökning som beställts av Svenska Dagbladet och Göteborgs–Posten.

Sverigedemokraterna har under hösten plockat väljare från Moderaterna, men växer sig starkare även hos LO-medlemmar, och är nu jämnstora med S i den väljarskaran, skriver SvD.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo säger till tidningen att Socialdemokraterna även tappar väljare till soffan och att konjunkturen spelar in.

– Hade Sverige till exempel varit i en lågkonjunktur hade det kanske gått bättre för S eller M, säger han.

Ett annat skäl som nämns av statsvetaren Jenny Madestam är att Socialdemokraternas väljare är missnöjda med januariavtalet och därför har sina sämsta siffror sedan i början av 2016. I novembermätningen har Socialdemokraterna högst väljarstöd av partierna, men eftersom skillnaden mellan dem och SD, inte är statistiskt signifikant så går det inte att avgöra vilket parti som är störst.

Moderaterna är nu Sveriges tredje största parti och har sedan september gått från 18,9 procent i väljarstöd till 17 procent den här månaden.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM