Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Attes nos bakom 206 narkotikabeslag

Av:  TT

Hunden Atte, som tjänstgör vid Brottbekämpningsgrupp Malmö med sin förare Josefin Frid, har utnämnts till Årets narkotikasökhund 2019.
Hunden Atte, som tjänstgör vid Brottbekämpningsgrupp Malmö med sin förare Josefin Frid, har utnämnts till Årets narkotikasökhund 2019.

Jakt var inte riktigt fyraåriga labrador retrievern Attes grej. Nu får han i stället utmärkelsen Årets narkotikasökhund 2019.

Det senaste året har han tillsammans med sin förare Josefin Frid vid tullen gjort 206 narkotikabeslag vid 152 tillfällen.

Den ursprungliga planen var att han skulle bli jakthund, men han pep under jakten och ägaren, som själv är jägare, tyckte att han var lite för självständig. Jägaren kom av en slump i kontakt med en anställd inom tullen som föreslog att Atte i stället skulle testas som narkotikasökhund.

Tillsammans med sin förare har han nu gjort sig känd för sin stora arbetskapacitet, skriver Svenska Kennelklubben i ett pressmeddelande. I juryns motivering står det: "Attes proffsiga nos är alltid igång och känner många dofter, även de som är små och svårupptäckta".

Ett exempel på det är när han satt mellan två filer av lastbilar som körde av färjan i Ystad. Han valde ut en av lastbilarna och där hittades tre gram cannabis gömd hos en förare.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE