Leif GW om dubbelmordet: Jag tror han talar sanning

Leif GW Persson har grubblat över dubbelmordet i Linköping i år efter år. 

Nu åtalas Daniel Nyqvist – och polisprofessorn får ro i själen.

– Jag tror att han kommer trivas jävligt väl på den där anstalten som han hamnar på. Där kan han ju få sitta med sina dataspel, säger GW.

Ett infall av vansinne – med rasistiska undertoner. 

Det är Leif GW Perssons analys av motivbilden bakom dubbelmordet i Linköping där utredningen i dag lämnades in till rätten.

– Åklagaren verkar inte att leva i föreställningen att det här föregicks av något samband mellan offer och gärningsman. Och jag köper det. Förmodligen var det som han själv säger. Jag får för mig att han talar sanning och bevisningen är ju 120 procent rent tekniskt och dessutom har han erkänt och redovisat omständigheterna, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson.
Leif GW Persson.

”Stämmer väl överens”

I förhör har Daniel Nyqvist berättat att han slumpmässigt sprang på 8-årige Mohammed Ammouri och då ”fick en inre bild” att han var tvungen att döda – och att han mådde bättre efter det besinningslösa dubbelmordet.

Leif GW Persson har följt ärendet i åratal och har till och med utlovat en belöning på en miljon kronor till den som kan komma med avgörande tips om dubbelmordet. Han känner också de poliser som rott ärendet i land med hjälp av släktforskaren Peter Sjölund.

– Jag vet inte hur många gånger vi har suttit och pratat om det här. Som typ stämmer Daniel Nyqvist väldigt väl överens med den som vi hela tiden har letat efter vad gäller bakgrund, beteende och såna saker. Problemet med honom tycks ha varit att han var så jävla ensam att det inte ens fanns någon som kunde säga något negativt om honom trots att han lär ha varit mer än lovligt underlig på den tiden det fanns folk i hans närhet.

Daniel Nyqvist.
Daniel Nyqvist.

Av polisens utredning framgår att Daniel Nyqvist förändrades i slutet av gymnasietiden då han plötsligt började dricka stora mängder alkohol samtidigt som han ska ha visat böjelser för högerextrema uttryck. En barndomsvän har berättat att Daniel Nyqvist heilade framför svenska flaggan på morgnarna.

– Det kan ju mycket väl vara något underliggande motiv, att han kroknar när han ser den här lilla grabben kuta i väg till skolan på morgonen. Sen utväxlas kanske några repliker och så smäller det bara till. Ungefär så, säger Leif GW Persson.

Kniven där den hittades av polisen.
Kniven där den hittades av polisen.
Bilden visar var offren hittades.
Bilden visar var offren hittades.

”Helt obegripligt”

Han misstänker att Daniel Nyqvist gick runt beväpnad med regelbundenhet vid den här perioden – och att det var slumpen som ledde till att hans vägar korsades med den 8-årige pojken och Anna-Lena Svenson, 56, som försökte stoppa dådet.

– Förmodligen är det så att han haft den här kniven på sig ganska stadigt. Sen ska han in till stan för han har inget bättre för sig. Då springer han på den här grabben och så smäller det. För dig och mig är det helt jävla obegripligt men det har ju konstaterats att han vid den här tiden var psykiskt sjuk och att han fortfarande är i behov av vård, säger Leif GW Persson.

Kniven som användes vid morden.
Kniven som användes vid morden.

Döms till vård

Polisprofessorn är säker på att rätten kommer att döma Daniel Nyqvist för två fall av mord med påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Jag tror att han kommer att trivas jävligt väl på den där anstalten som han hamnar på. Där kan han ju få sitta med sina dataspel och han behöver inte tänka på att laga mat och så. Han får tre mål mat, nattvila och tv på rummet, säger Leif GW Persson.

Publisert:

LÄS VIDARE