Sju Malmö-restauranger brast vid valborgskontroll

Vid helgens kontroller fanns det brister hos sju restaurangverksamheter.
Vid helgens kontroller fanns det brister hos sju restaurangverksamheter.

Miljöförvaltningens kontroller av restaurangträngseln i Malmö går vidare.

Under valborgshelgen misslyckades sju verksamheter med att nå upp till kraven.

– Flera av dem som hade brister var runt Möllevången, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.

För att se till att restaurangerna i Malmö följer de coronarestriktioner som gäller och inte har någon trängsel genomför miljöförvaltningen allt fler kontroller i staden.

Under valborgshelgen genomförde inspektörerna 38 kontroller på restauranger, barer och kaféer i centrum samt på Limhamn, Möllevången och Davidshall. Totalt var det sju restaurangverksamheter som inte uppfyllde kraven som ställs av miljöförvaltningen. Således kommer uppföljande kontroller att göras där.

– Det vi tar med oss från den här helgens besök är också att de verksamheter som hade brister förra helgen gjort bra åtgärder och inte längre hade brister. Men sen har det dykt upp nya verksamheter med brister som vi fortsätter bevaka och gör uppföljningar så att de rättar till problemen vi sett, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.

Ärende skickades vidare

Bristerna rörde sig främst om trängsel på grund av möbleringen, avsaknad av information om att hålla avstånd samt svårigheter i att hålla koll på gästerna från uteserveringarna.

– Flera av dem som hade brister var runt Möllevången. Vi har varit på kontroller där tidigare men inte riktigt på de tider då det är som mest folk. Nu var vi där lite senare och kunde se att de åtgärder de vidtagit inte var tillräckliga, säger Arvid Nordland och betonar att det främst handlat om trängsel.

När det gäller restauranger som tidigare uppvisat brister och som nu kollades igen var det en som inte hade åtgärdat sina brister. Ärendet skickades därför vidare till Smittskydd Skåne, som har rätten att tillfälligt stänga ner en restaurangverksamhet.

Tio återbesök

Verksamheten vidtog då de åtgärder som krävdes och behövde aldrig stängas ner. Vid ett nytt återbesök från miljöförvaltningen visade det sig att det inte längre fanns ett problem med trängsel.

– Det handlar främst om möbleringen. De hade mycket bord och stolar framme som gjorde att man trängdes. De hade satt upp info till gästerna om att sitta vid varannat bord men det funkade inte i praktiken.

Av kontrollerna som gjordes den 30 april-2 maj rörde sig tio stycken om besök för att följa upp tidigare brister.

Publisert:

LÄS VIDARE