Här fostras morgondagens kaffeproffs i Malmö

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-07

Nystartade Malmö Barista Academy vill inspirera ungdomar till att hitta en väg in i arbetslivet. Till sin hjälp har de en av Sveriges främsta kaffekunnare.

Fatime Nedzipovska och Filip Åkerblom kommer egentligen från lite olika håll. Hon jobbar med dialogutveckling på Malmö stad och driver en rad olika projekt riktade mot stadens ungdomar. Han är kaffeprofilen som bland annat driver kafé Lilla Kafferosteriet och ett eget mikrorosteri i Lokstallarna på Kirseberg. I början av året kom de fram till att de ville hitta ett sätt att hjälpa duktiga Malmökids att komma ut i arbetslivet.

Resultatet blev Malmö Barista Academy, ett slags utbildningsprojekt i tre delar där 10 unga Malmöbor får chansen att lära sig grunderna i hur man brygger det allra godaste kaffet.

– Under den första träffen var det mest information. Då fick vi smaka och försöka lära oss skillnaden på de olika typerna av kaffe, berättar Taim Bako Chikhani, 16, en av ungdomarna som går Malmö Barista Academy.

Kurskollegan Arsan Rustem, 16, tycker att det var spännande att höra läromästaren Filip Åkerblom dela med sig av sin kunskap förra gången. Men idag ska han försöka att lugna sig med provsmakandet.

– Jag ville känna hur det smakade när Filip gjorde sitt kaffe, så jag drack hur många koppar som helst förra gången. Jag kunde inte somna förrän klockan tre på natten, berättar Arsan Rustem, som annars mest brukar ta en liten espresso för att kvickna till innan sina fotbollsmatcher.

Arsan Rustem och Taim Bako Chikhani är två av eleverna på Malmö Barista Academy.
Arsan Rustem och Taim Bako Chikhani är två av eleverna på Malmö Barista Academy.

När vi ses ute i Filip Åkerbloms rosteri för baristaskolans andra utbildningstillfälle är Taim Bako Chikhani och Arsan Rustem, 16, mitt uppe i att försöka få till en kopp ofiltrerat kaffe. De bjuder läromästaren Filip Åkerblom på ett smakprov.

– Det här är ju jättegott! Jag känner smaken av både choklad och nötter, säger Filip Åkerblom.

Killarna håller inte med för fem öre.
– Om jag ska vara ärlig saknas det socker. Det här är lite för surt för mig, säger Taim Bako Chikhani.

Läraren Filip Åkerblom smakar av och ger feedback.
Läraren Filip Åkerblom smakar av och ger feedback.

Vid en annan station i rosteriet träffar jag Momena Mardeni, 19, och Aya Jafer, 19. De står just nu och försöker ställa in espressomaskinen så att den maler rätt antal gram bönor till rätt mängd vatten.

– Det är svårare än vad det ser ut. Minsta rörelse påverkar liksom slutresultatet och det får inte ta för lång tid, så det gäller att försöka hitta rätt balans här, säger Aya Jafer, som annars går sista året på den naturvetenskapliga linjen på Einar Hansengymnasiet.

Tre av eleverna på Malmö Barista Academy lär sig hur espressomaskinen fungerar.
Tre av eleverna på Malmö Barista Academy lär sig hur espressomaskinen fungerar.

Målet med Malmö Barista Academy är att ge de medverkande eleverna så pass mycket kunskap och självförtroende att de senare vågar söka jobb på fik och kaffebarer runt om i stan.

Den 13 februari, när gruppen ses för den tredje och sista gången, kommer de att få omsätta sina nya förmågor i praktiken. Då har arrangörerna Fatime Nedzipovska och Filip Åkerblom nämligen bjudit in ett tiotal personer som är aktiva i Malmös restaurang- och näringsliv. Eleverna kommer att få ta emot beställningar och göra deras kaffe.

– Jo, det är lite nervöst ändå. Det är ju mycket nytt, men jag hoppas att det kommer gå bra, säger Mohammed Shahid, 18.

Full fokus på dagens olika delmoment.
Full fokus på dagens olika delmoment.

Under tiden jag pratar med de andra har Taim Bako Chikhani och Arsan Rustem hoppat över till mjölkskumningsstationen, det kanske svåraste momentet för dagen.

– Vad gör jag för fel?, undrar Taim Bako Chikhani, som inte riktigt får till rätt densitet på mjölken.

Filip Åkerblom kastar ett öga på resultatet.
– Det ser ut att ha gått för snabbt. Du har gjort för mycket skum. Försök hitta tillbaka till dragläget, så som jag visade innan. Och tänk på temperaturen. Det ska upp till ungefär 60 grader.

Efter en stund lossnar det.

– Testa nu, Filip. Nu är det perfekt. Det smakar som en kyss, säger Taim Bako Chikhani, extremt medveten om att jag står i bakgrunden och lapar åt mig citat.

Och du då, Taim, är du nervös inför att göra kaffe till alla gäster nästa gång?
– Nej, jag har gjort betydligt stressigare grejer i mitt liv. Antingen lyckas jag eller så lyckas jag inte. Det är inte så farligt. Plus att Filip sa att han tycker om mitt kaffe, så varför skulle inte de andra göra det?

LÄS VIDARE