Läsarnas egna berättelser om skönhetsbluffarna

Publicerad:
Uppdaterad:
  • Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp. Men mer än var tionde kund anmäler komplikationer.

  • För att öka trovärdigheten hävdar en del av dem som driver skönhetssalonger att de är legitimerade sjuksköterskor eller läkare.

  • Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat 10 fall med falska sjuksköterskor och läkare – och kan visa hur så kallade estetiska injektioner lett till katastrofala resultat.

NYHETER

200 sekunders granskning av den smutsiga fillers-branschen har väckt enorma reaktioner – och fått stort genomslag.

Hundratals tips har strömmat in till redaktionen och närmare en miljon har hittills sett programmen – som tillhör de mest sedda 200 sekunder-avsnitten någonsin.

Nedan kan du läsa några av läsarnas egna berättelser om skönhetsingrepp som i vissa fall fått katastrofala konsekvenser.

Responsen från tittarna och läsarna efter 200 sekunders senaste program Skönhetsbluffen har varit enorm. Vi har granskat den oreglerade marknaden för skönhetsbranschen där vem som helst kan utföra injektionsingrepp – utan någon kontroll från myndigheternas sida.

Det finns även personer som i den hårda konkurrensen om kunder utger sig för att vara legitimerad medicinsk personal.

Se del 1 av ”Skönhetsbluffen” här:

Hundratals människor har hört av sig till redaktionen efter att programmen publicerats. Skönhetsbluffen har dessutom fått stort genomslag i grannländerna, där det har rapporterats om granskningen.

Många, både kvinnor och män, vill dela med sig sina erfarenheter av misslyckade ingrepp som i vissa fall slutat i bestående men.

Många tittare har skickat in bilder på skador de fått i samband med skönhetsbehandlingar. Kvinnan på bilden skriver i ett mejl att hon tvingades operera ut knölar i läppen som hon fick i samband med en läppförstoring.
Foto: PRIVAT
Många tittare har skickat in bilder på skador de fått i samband med skönhetsbehandlingar. Kvinnan på bilden skriver i ett mejl att hon tvingades operera ut knölar i läppen som hon fick i samband med en läppförstoring.

Så här skriver några av dem:

Via Instagram hittade en kvinna en behandlare som gjorde en läppförstoring:

 

”Jag känner mig lite lurad och ledsen för att mina läppar ser helt konstiga ut, och när jag konfronterade henne ville hon inte ta ansvar, hennes anledning är att jag redan hade problem innan, men det stämmer inte.”

 

Efter den första behandlingen gick hon tillbaka för en korrigering. Men det blev inte heller bra:

 

”Hon fyllde på mer, jag väntade två månader för att se om de skulle få bättre form och jag skrev till henne men hon sa att jag skulle massera, så jag var irriterad och bestämde att låta tiden gå så materialet skulle försvinna av sig själv. Men efter flera månader hade de inte blivit bättre så gick till henne igen, men hon vill inte hjälpa mig att ta bort hennes produkt, så nu måste jag betala för att ta bort det.”

 

Bestående men

En kvinna i Malmö skriver att hon varit med om ingrepp som blev fel.

 

”Jag vågade inte anmäla personen som jag var hos för hon har så stor makt. Hon pratar skit om sina klienter på sociala medier och framställer sig att vara den bästa och mäktigaste för att hon kommit så långt med sitt företag. Jag önskar jag hade anmält henne för att varna andra och att lägga flera tusen ger mig ångest nu. Önskar att jag hade begärt tillbaka hela summan. Och jag önskar att hon aldrig får behandla andra mer.”

 

Foto: PRIVAT
Nervdöd i kinden - efter att ha gjort fillers i ansiktet.

”Riskerar att bli blind”

En tittare från Halland skriver att hon gjorde fillers för två år sedan - och blev nervdöd i hela kinden efter det.

Hon tvingades operera ansiktet och sy fjorton stygn.

- Läkaren har sagt att det finns risk att jag blir blind, säger den drabbade kvinnan.

- Jag vet aldrig hur det ser ut på morgonen när jag vaknar. Om det är blodigt eller rinner var.

Hon har tvingats äta antibiotika i två år. Om hon slutar så svullnar det upp igen.

Kvinnan säger att hon inte fått någon hjälp av behandlaren som sprutade in fillers:

- Hon bryr sig inte och svarar inte ens när jag ringer.

”Såg ut som en avliden människa”

En tittare från Göteborg skriver att hon gick till en populär klinik som marknadsfört sig på Instagram. Hon skulle fixa sina läppar och käklinjen. Det blev en skräckupplevelse.

 

”När jag satt på bussen på väg ifrån behandlingen så kände jag att mina läppar hade domnat bort och var iskalla. Tog upp min spegel som jag hade i väskan och såg att mina läppar var helt likbleka. Nästintill vita... som på en avliden människa. Försökte klämma på läpparna för att se om färgen skulle komma tillbaka, utan resultat. Dom var bleka och kalla som att det inte var någon som helst cirkulation”

 

Tipsar om fler bluffare

Flera har tipsat om personer som ska hävdat att de har medicinsk utbildning eller utgett sig för att vara legitimerade i samband med skönhetsbehandlingar med fillers och botox. Några har vi redan konfronterat i programmen – men ett tiotal nya namn har kommit upp.

En tittare skriver:

 

Jag gjorde fillers i läpparna för drygt tre veckor sedan av en person som kallade sig sjuksköterska. Efter ingreppet såg jag och mina vänner att ena läppen är väldigt sned men han övertygade mig om att det lägger sig om jag bara masserar. Jag fick ondare och ondare och nu är min läpp helt förstörd... Jag måste alltså skära upp läpparna för att man sedan ska trycka ut vätska och kulorna!”

 

En kvinna från Skåne berättar att hon gjorde en behandling hos mannen som nu utreds av polisen, misstänkt för att ha förstört ansiktet på ett 50-tal personer på kliniken han drev i Malmö. Tillsammans med över 100 andra personer polisanmälde hon klinikägaren, som dessutom utgav sig för att vara sjuksköterska – utan att vara det.

 

Jag fick mina läppar totalt förstörda av NN (den misstänkte mannen, red.anm). Jag vet ej vad van har sprutat in. Jag ser fortfarande helt sned ut i ansiktet och är så ledsen. 1,5 år sedan och det är fortfarande kvar”

 

Vårdpersonal välkomnar granskningen

Förutom personer som själva gjort skönhetsbehandlingar har även många legitimerade sjuksköterskor hört av sig, flera av dem jobbar själva i skönhetsbranschen. Samtliga tycker att det är bra att branschen belyses och att oseriösa aktörer granskas.

 

En sjuksköterska skriver:  

Tack för att ni gör reportage på förfallet inom mitt yrke. Vi är många som har ledsnat för länge sedan.

En annan:

 

”Vad skönt att höra att ni lyfter upp detta problem!  Jag är själv sjuksköterska och injektionsbehandlare.

Det finns många skojare på marknaden och håller väldigt låga priser. Man får det man betalar för. 

Jag inleder alltid med att informera kunden om vem jag är, information gällande behandling osv. Därefter visar jag en oöppnad förpackning som jag öppnar i närvaro av kunden. 

Än en gång TACK!”

 

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mira Micic synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publicerad:

LÄS VIDARE