Terroristen i London var tidigare dömd – släpptes med fotboja

Polisen bekräftar: Dömdes för terrorplaner 2012

Knivmannen på London Bridge har identifierats som den tidigare terrordömde Usman Khan, 28.

Han deltog på en konferens om fångrehabilitering när han hotade att spränga byggnaden i luften, uppger källor för The Times.

Sedan gick han till attack med kniv – och dödade en man och en kvinna.

Mannen släpptes från fängelset i december förra året efter att ha gått med på att bära fotboja. Han dömdes för terrorbrott 2012 och har koppling till islamistiska terrorgrupper.

– Vi kan nu bekräfta den misstänktes identitet som 28-årige Usman Khan, säger biträdande polischef Neil Basu i ett pressmeddelande.

Han var bosatt i Staffordshire i västra England.

– Därför genomför polisen ikväll en husrannsakan på en adress i Staffordshire, säger Neil Basu.

Bar falsk bombväst

Attacken inleddes inne på Fishmongers Hall, som ligger vid London Bridge, strax innan klockan två på fredagseftermiddagen. Där pågick en kriminologikonferens anordnad av Cambridgeuniversitetet. Bland annat ska rehabilitering av fångar ha diskuterats.

Usman Khan, som bar en falsk bombväst, hotade först med att spränga byggnaden, uppger källor för The Times.

Därefter gav han sig på folk med kniv.

Sköts ihjäl av polis

När han till slut tacklades ner och övermannades av personer ur allmänheten ute på själva bron hade han lyckats knivhugga fem personer.

– Tragiskt nog, dödades två personer – en man och en kvinna – i attacken. Tre andra – en man och två kvinnor – skadades och vårdas på sjukhus, säger Neil Basu.

På bilder syns hur en privatperson säkrat och gått i väg med förövarens kniv.

Beväpnade poliser var snart på plats. Efter att folksamlingen runt mannen skingrats sköt polisen ihjäl honom med flera skott.

– Vi tror att attacken började inomhus innan han lämnade byggnaden och fortsatte ut på London Bridge, där han omhändertogs och därefter konfronterades och sköts av beväpnad polis, säger Neil Basu.

Planerade spränga börsen

När Usman Khan dömdes 2012 var det för att tillsammans med åtta andra män ha planerat ett bombattentat mot Londonbörsen.

De ska också ha planerat att samla in pengar till ett utbildningsläger för terrorister i den Pakistankontrollerade delen av Kashmir, vilket BBC rapporterade när domen föll.

Domaren beskrev alla nio – samtliga brittiska medborgare med ursprung i Pakistan och Bangladesh – som islamistiska fundamentalister inspirerade av terrorrörelsen al-Qaida.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN